Рейнджова търговия на златото и петрола

526
Рейнджова търговия на златото и петрола

Златото нарасна днес благодарение на спекулативни покупки след спада с 1% през миналата седмица. Търговията обаче най-вероятно ще остане в тесен рейндж преди решението на Федералния Резерв за лихвите.

Спот цената на метала нарасна през нощта до 798.50/799.30 долара при нива на затваряне в петък в Ню Йорк от 794.90/795.70 долара за унция, когато беше налице спад от повече от 8 долара, заради слабостта на петрола. Златото се търгува в рейндж през последните дни, а инвеститорите са предпазливи преди решението на ФЕД, тъй като цифри показаха стабилен растеж на заетостта в САЩ, който намалява очакванията за понижение на лихвите.

Металът в момента е в консолидация между 785 и 805 долара, а повечето участници няма да заемат позиции преди утрешното изявление на ФЕД. Въпреки че след добрите данни за заетостта намалението на лихвите утре най-вероятно няма да е голямо, то все пак си е намаление, което ще привлече купувачи към златото. Днес бяха налице спекулативни покупки на нива около 793 долара, което доведе до растеж до 799 долара. В същото време обаче при покачванията е налице теглене на печалби и това намалява възходящия потенциал.

Петролът спадна по време на азиатската сесия днес, тъй като пазарът навлиза в период на традиционно поевтиняване преди края на годината. Намалението на икономическия растеж в САЩ също ограничава цената. Американският основен контракт на лек суров петрол със срок на доставка месец януари спадна с 49 цента до 87.79 долара за барел, което е понижение спрямо нивата на затваряне в петък в Ню Йорк на 88.28 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент поевтиня с 24 цента, до 88.40 долара за барел при затваряне в петък в Лондон от 88.64 долара за барел. В допълнение на слабия сезон за покупки липсват силни фактори, които да доведат до рали. Поради тази причина очакванията на пазарите са за поевтиняване. След поставянето на рекордните стойности в близост до 100 долара за барел в края на ноември петролът отчита спад при волатилна търговия, а инвеститорите се опасяват от по-слаб световен икономически растеж, който може да намали търсенето на петрол.

Злато – технически анализ

Първа и силна съпротива е 813, където се намира 62% корекция на спада 836-777, а след нея идват върхът от 26 ноември на 836 и 28-годишният връх от началото на миналия месец на 845.

В посока надолу подкрепа е 781, където се намират 50-дневната пълзяща средна, която през изминалите седмици ограничаваше спадовете. Следваща подкрепа е дъното от 20 ноември на 772. По-надолу силни подкрепи има при 744 и 720, които се явяват 50 и 62 процента корекции на покачването, започнало от средата на август от 642 и достигнало в началото на ноември 28-годишен връх от 845.

Съпротиви800813836
Подкрепи 778772744Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg