Рубини: Затегнете коланите през 2012-а

3869
Рубини: Затегнете коланите през 2012-а

Перспективите пред световната икономика през 2012 г. едва ли могат да бъдат определени като мъгливи. Те просто са лоши, пише за "Проджект Синдикат" професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини.

Рубини е основател на фирмата Roubini Global Economics /в момента работи на загуба и е предложена за продажба/ и заради своите мрачни и често сбъдващи се прогнози е наричан Dr.Doom, припомня БГНЕС.

Европа я очаква рецесия, САЩ – най-малко слаб растеж, а Китай и повечето развиващи се икономики – рязко забавяне.

Азиатските икономики трябва да се забавят, следвайки Китай, а Латинска Америка и страните от Близкия Изток – заради понижаването на цените на суровините.

Този фактор трябва да повлияе и на Русия, която, освен това, заради дълговата криза в еврозоната ще има по-малки възможности да привлича капитали.

Този фактор води и до забавянето на икономиките на страните от Централна и Източна Европа, където растежът отпреди кризата до голяма степен се основаваше на кредитния бум.

Безредиците в Близкия Изток водят до ръст на икономическите рискове, както в региона, така и в целия свят. Впрочем, този фактор може да попречи за поевтиняването на цените на петрола, което за Русия, може да бъде и добро, а за световната икономика – допълнителен фактор за забавяне.

Рубини смята, че рецесията в Европа е неизбежна, но отказва да предскаже нейната продължителност и дълбочина.

През 2010 г. растежът в САЩ беше изключително слаб, а заради рецесията в еврозоната той се забави още по-силно. При това САЩ трябва да съкратят огромното финансово бреме: заради натрупания от компаниите и домакинствата дълг те не могат бързо да увеличават новите кредити, а като следствие от това нови работни места почти не се създават.

Неустойчивият сектор на недвижимите имоти, стагнацията на доходите, растящото неравенство и чувството за политическа безизходица, в която попаднаха преговорите за съкращаване на бюджетния дефицит, също няма да съдействат за растежа.

Великобритания вече е обхваната от втората вълна на кризата: програмата за бюджетни икономии и влиянието на еврозоната подкопаха нейния растеж.

В Япония възстановяването след кризата спря, защото слабото правителство не успя да проведе структурни реформи.

Но най-важното е, че все по-очевидни стават пороците на китайския модел на икономически растеж. Спадащите цени на недвижимите имоти детонираха верижна реакция, която оказва негативно въздействия върху компаниите за недвижимост, инвестициите и доходите на държавата. Започна да боксува строителния бум, забави се износа заради намалялото търсене в САЩ и еврозоната.

И Китай, и САЩ, и Европа, и Япония отлагат провеждането на сериозни икономически, бюджетни и финансови реформи, които са необходими, за да се възстанови устойчивия растеж.

Инвестициите се сдържат от увеличаващата се в глобален мащаб неизвестност, оказвайки влияние върху крайното търсене, а също така от големия обем излишни мощности, създадени благодарение на прекомерните инвестиции в недвижимост и в Китай през последните години.

Расте неравенството, което още повече подкопава търсенето като цяло. Доходите на бедните растат слабо, а именно те имат склонността да харчат повече, отколкото богатите домакинства, получаващи доход от капитал. Освен това, неравенството, разгаря масови протести по цял свят.

Остава висок дисбаланса по текущата сметка между САЩ и развиващите се пазари, а също така вътре в еврозоната.

Съкращаването на разходите изисква свиване на вътрешното потребление в страните, които харчат прекалено много, и намаляване на търговския излишък в страните, които прекалено много икономисват. Първите трябва да понижат валутния си курс, а вторите – трябва да го повишат, за да стимулират вътрешното потребление. Резултатът – валутни войни, които могат много скоро да прераснат в пълноценна търговска война.

Бюджетната политика е ограничена от дефицита и дълговете. Държавите, които трябва да оказват помощ на финансовите институции, нямат за това средства, а самата идея е политически непопулярна. Като резултат трябва да се предприеме болезнено преструктуриране на дълговете.

Решаването на проблемите с ниската конкурентоспособност и дисбаланса по текущата сметка изисква от страните длъжници да коригират валутната си система, в резултат на което част от членовете на еврозоната ще я напуснат.

"Затегнете коланите, очаква ни друсаща година", завършва анализа си професор Нуриел Рубини, цитирайки Бети Дейвис от филма "Всичко за Ева".

  

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

miau
# 0
14:12 | 17 December 2011
Няма и не е имало устойчив растеж. Какво пък остава - да бъде възстановен. Растежът е на последни резеврви. Стига глупости. Стига плюене по еврозоната. еврозоната е на прав път, не САЩ.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас