Само 3.6% от финансовото богатство на българите е в акции

801
Само 3.6% от финансовото богатство на българите е в акции

Едва 3.6% от финансовото богатство на българина е в акции, съобщиха днес от Индъстри Уоч при представянето на доклада си за богатството на домакинствата за второто тримесечие.

Само 1% от богатството на домакинствата пък са вложения във взаимни фондове, спрямо 1.5% за края на 2007 г. За последните 8 г. ръстът на инвестициите във високодоходни активи (различни активи от кеш и депозити) нарасна 4 пъти.

По данни на Индъстри Уоч в края на юни 2008 г. финансовото богатство на домакинствата възлиза на 32 млрд. лв., или 55% от БВП. Ръстът на годишна база е от 23%, или по-голям от повишението на инфлацията.

Делът на богатството в депозити и кеш се повишава до 87%, което се дължи на глобалната кризи и ръста в броя им.

По официални данни жилищата поскъпват с 32% за годината до края на второто тримесечие, по което се нареждаме на едно от първите места в света, каза Красен Йотов от Индъстри Уоч.

Жилищното богатство пък е 73 млрд. евро, като ръст е от повишението на цените и повечето на брой жилища. Около 1/3 от този вид богатство е в София, т.е. колкото е и в петте най-големи града в страната.

Общото богатство на домакинствата (финансово плюс жилищно) нарасна до 175 млрд. лв., или 90 млрд. евро.

Очакванията на икономистите са финансовото богатство на българите да продължи с високите си темпове на растеж. Според тях ръстът при депозитите е краткосрочно явление и зависи от възстановяването на капиталовите пазари (пряко и косвено, чрез вложения във пенсионни и взаимни фондове).

В средносрочен план от Индустри Уоч очакват повишаване на интереса към високодоходните продукти и запазване на ръста на кредитната експанзия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg