Ще тръгнем ли по пътя на икономиката на знанието?

1033
Ще тръгнем ли по пътя на икономиката на знанието?

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) представи през юни секторен анализ и Стратегия за развитие на конкурентна икономика, базирана на знанието и иновациите. Документът предвижда износът от сектори с висок интензитет на иновациите да се превърне в "локомотив" за икономическия растеж. Очертани са и секторите, които имат потенциал да да осигурят устойчив растеж на основата на висока добавена стойност.

Българската икономика разчита предимно на сектори, свързани с налични природни ресурси и евтина работна ръка. Те обаче не могат да осигурят устойчив икономически растеж поради ограничените природни ресурси, непостоянните цени на суровините и конкуренцията от страни с много по-ниски разходи за труд.

От друга страна секторите, свързани с високи капиталови разходи, имат висока добавена стойност и са сравнително добре развити в страната. България може да остане привлекателна за големи инвестиции, като поддържа ниски данъчни ставки и изгради добра транспортна и енергийна инфраструктура.

Акцент се поставя върху секторите, които имат най-голям потенциал и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж - това са секторите, основани на иновациите. Основните приоритети сред тях са информационните технологии, зелените технологии и технологиите, свързани със здравето. Това се чете в най-новия доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) - „Икономиката на България - юли 2010".

Посочените по-горе приоритетни сфери намират приложение в различни браншове - ИТ услуги, електроника, машиностроене, автомобилостроене, фармация, енергетика, производство на медицинска техника и др.

В документа на министерството се посочва, че държавата си поставя за цел активно да насърчава секторите свързани с инвестиции в иновации. Правителството приема като национална цел разходите за научно-изследователска и развойна дейност (НИРД) да се увеличат до 2020 г. от 0.5% до 2% от БВП.

В Закона за насърчаване на инвестициите са предвидени специални стимули за частните инвестиции в НИРД. Започващите фондове за рисково финансиране с помощта на държавата по инициативата JEREMIE, също са един от инструментите за подкрепа на иновациите. В процес на разработване е и специален закон за иновациите, припомнят още от ЦИР.

Анализът на МИЕТ препоръчва поддържане на ниски данъчни ставки за бизнеса, разширяване на инвестиционните стимули чрез Закона за насърчаване на инвестициите, както и вложения в подобряване на транспортната и енергийната инфраструктура. Специално място е отделено и на активните мерки в областта на пазара на труда (курсове за преквалификация, подобряване на връзката между образованието и бизнеса, мерки за обучение през целия живот), както и подобряване на регулаторната рамка (намаляване на административната тежест, въвеждане на електронно управление, въвеждане на прозрачни условия за предоставяне на концесии).

Като продължение на документа от МИЕТ ще изготвят анализ на клъстерите в България, който трябва да очертае кои региони на страната имат потенциал за развитие на конкретни икономически сектори.

Основните инструменти за постигане на поставените цели включват финансиране по ОП "Конкурентоспособност", насърчаване на износа на български високотехнологични предприятия чрез Българската агенция за експортно застраховане.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

be_google
# 0
15:08 | 2 August 2010
Абсолютно невъзможно, защото икономиката ни в момента е в ръцете на пълни глупаци!!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg