Словенският SBI 20 най-повишаващият се световен индекс за изминалото тримесечие

562
Словенският SBI 20 най-повишаващият се световен индекс за изминалото тримесечие

Словенският индекс SBI 20 е бил най-повишаващият се световен индекс за изминалото тримесечие, като е скочил с 39% в доларово изражение за посочения период, сочат данни на Bloomberg. От 2002 година насам индексът се е повишил над 4 пъти.

Поскъпването на словенските акции обаче са направили фондовия пазар в страната по-скъп от този на Китай, коментират специалисти.

Компаниите от индекса се търгуват при съотношение цена-очаквана печалба от 38.9, което е над два пъти средното за изминалата година.

За сравнение, така широко коментираният китайски индекс CSI 300 е със съотношение цена печалба в размер на 32.9.

Съотношението е и два пъти над това на индекса на Morgan Stanley за развиващите се пазари.

Ръстът на словенската борса се предопределя от доброто представяне на икономиката на страната. За първото тримесечие на годината тя е нараснала съа 7.2%, което бе и най-голямото й повишение от 1999 година насам.

Наскорошното силно повишение на индексите в страната обаче, кара анализаторите да стават по-скептични за бъдещото им представяне. Много от тях прогнозират корективен спад на основните индекси.

Повишението на индексите се предопредели до голяма степен от ръста на водещата словенска петролна компания - Петрол, след спекулации за закупуване на компанията от руската Лукойл.

Правителството на страната обяви плановете си да продаде 39% от словенския телеком Telekom Slovenije през следващия месец.

Това допринесе за повишението в цената на акциите на националния телеком с 55% от началото на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg