Спад на златото след по-малко от очакваното намаление на лихвите на ФЕД

471
Спад на златото след по-малко от очакваното намаление на лихвите на ФЕД

Златото загуби днес повече от 2% от стойността си, след като американските лихви бяха намалени с по-малко от очакваното, което даде сила на долара, повиши цените на акциите и намали привлекателността на метала като алтернативна инвестиция. Поевтиняването на златото породи интерес във физическия сектор и бижутерите купуваха метала от дилъри в Сингапур, който е центърът за търговия на злато в югоизточна Азия.

Достигнатото дъно днес беше на 980.80 долара, което е спад от нивата на затваряне вчера в Ню Йорк на 1002.30/1003.10 долара за тройунция, когато беше достигнато и най-ниското ниво за последната една седмица на 977.80 долара за тройунция. Златото нарасна с повече от 23% през 2008 година заради опасенията за инфлация, идващи от рекордните цени на петрола, надеждите за по-силни намаления на лихвите и задълбочаващата се финансова криза.

Повечето инвеститори залагаха вчера на намаление от 100 базови пункта на американските лихви. Независимо от сегашния спад обаче, в дългосрочен план заплахата за инфлация ще оказва подкрепа на цената и най-вероятно ще станем свидетели и на нови рекордни стойности. В момента разпродажбите се извършват основно от хедж фондове, но един пробив на нивата от 996 долара за тройунция най-вероятно ще засили интереса към допълнителни покупки. В допълнение, интересът от физическия сектор в момента е силен и това също ще ограничава загубите. Основен интерес за покупки в момента има от Индонезия, Виетнам и Тайланд.

Цената на петрола спадна днес с повече от един долар, а очакванията са за нови волатилни движения, тъй като инвеститорите на финансовите пазари са предпазливи. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец април беше на 108.30 долара за барел, което е спад от затварянето вчера в Ню Йорк на 109.42 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец май загуби 1.11 долара до нива от 104.45 долара за барел. Двата контракта достигнаха рекордни нива в понеделник, след което обаче спаднаха заради аргумента на дилърите, че проблемите на финансовите пазари най-вероятно ще навредят на търсенето.

В момента са налице две сили, които дърпат пазара в двете посоки и това поражда волатилна търговия. От една страна проблемите на финансовите пазари подкрепят растеж на цената, но от друга страна заради тях фундаментите отслабват, което сигнализира за спад. Базирайки се на фундаментите само, текущите цени не могат да бъдат задържани, тъй като търсенето на енергийни продукти по това време на годината по принцип намалява след пика през зимата.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е 998, което е 38% корекция на спада 1032-976. Следва върхът от вчера на 1012, а след него рекордните стойности на 1032.

Подкрепа е дъното на последния часови бар на 986 при протичащото възстановяване. Следва вчерашното дъно на 976, а след това 956, което е базата, която доведе до последните рекордни стойности.

Съпротиви99810121032
Подкрепи 986976956

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...