Спадът на потреблението в ЕС може да доведе до обща икономическа криза

469
Спадът на потреблението в ЕС може да доведе до обща икономическа криза

От началото на тази година в ЕС се наблюдава спад на продажбите на стоки за широко потребление с между 5-10%, пише руското издание Альянсмедиа, ру. Най-сериозно намалени отчита търсенето на бензин.

От Центъра за икономически изследвания на Института за глобални и социални движения обясняват тенденцията със спад на доходите заради инфлацията, което практически не се индексира, и същевременния ръст на цените на горивата.

Според Центъра, ако тази негативна тенденция продължи да се развива, икономиката на ЕС ще се сблъска със сериозни трудности, които ще се отразят и на останалия свят.

Инфлацията в ЕС за май 2008 г. е 3,9% на годишна база, като в еврозоната тя е 3.7%. Най-висока инфлация беше отчетена в Латвия-17.7%, България-14% и Литва-12.3%.

"Ръстът на цените в ЕС превишава почти двойно ръста на доходите. Силно се повишават цените на енергоносителите и продоволствията. Затова обикновените потребители в най-голяма степен усещат влиянието на инфлацията", констатира анализаторът Борис Кагарлицкий. Според него Брюксел не оценява отслабването на потребителския пазар за световната икономика.

Брюксел планира да не повишава заплащането на труда и напротив- провежда политика на поевтиняване на работната ръка, предвижда увеличаване на работната седмица на 48 часа, с право за работодателя на увеличение до 60-65 часа седмично, което ще доведе до намаляване на необходимостта от много работници и следователно ще се отрази зле на общественото търсене.

И доколкото ЕС притежава вторият най-голям потребителски пазар в света, това ще доведе до сериозни проблеми и за европейските компании, и промишлената периферия. Дестабилизацията на домакинствата в района може да доведе до ипотечна криза и в ЕС, създавайки допълнителна сложност за световната икономика.

Институтът за глобални и социални движения е независима организация, занимаваща се с изработка на експертни оценки и провеждане на изследвания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg