Среброто може да е следващия хит на пазара

496
Среброто може да е следващия хит на пазара

Ръстът на среброто може да изпревари този на златото, в резултат на изключително силното търсене на суровината от страна на инвеститори, желаещи да избягат от финансовите пазари, сочи изследване на компанията Gold Arrow Capital Management.

Спредът между поскъпването на златото и среброто е най-голям от ноември 2003 година, като е със 17% над средния за последните пет години.

До днес златото е поскъпнало с 23% за последната една година, докато в същото време среброто е поевтиняло с 1.2% за посочения период.

Тази изключително голяма разлика пренасочва все по-голям инвеститорски интерес към среброто от страна на тези търсещи „спасителен бряг“ от кризата на финансовите пазари в ценни метали.

Вчера среброто отбеляза изключително силно повишение, добавяйки 7.8% към стойността си до ниво от 13.45 долара за унция по време на търговията си на щатските стокови пазари.

Една от стратегиите на „догонване“ е сред основните причини за очаквания за изключително силно повишение в цената на среброто и изпреварващо спрямо това на златото.

В исторически план среброто е доказало, че е по-волатилно от златото, макар и с изоставащи темпове на застигане при ясен тренд, какъвто се наблюдава в момента.

Очакванията за по-нататъшни проблеми във финансовата система на САЩ, както и за евентуално задълбочаване на поевтиняването на долара, са сред основните причини за положителните очаквания за движението на ценните метали.

В условията на висока инфлация, както и в кризисни за финансовите пазари моменти, към които можем да определим настоящата ситуация, инвеститорите имат склонност да повишават кешовите си позиции, както и тези в благородни метали.

От началото на годината цената на среброто се е понижила с 9.9%, на фона на поскъпването на златото за същия период с 8.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg