Суровините ще спрат да поскъпват?

927
Суровините ще спрат да поскъпват?

Инвестиционните фондове намаляват залозите си за повишение в цените на суровините, след като кризата в Гърция заплашва стабилния ръст на световната икономика и създава предпоставки за намаляване на търсенето на суровините.

Спекулативните щатски фондове са намалили нетните си експозиции в 18 суровини с 0.9% до 1.3 млн. фючърсни и опционни контракти за седмицата до 14 юни, посочва статистика на финансовото издание Bloomberg.

Това е първото подобно понижение от 17-ти май насам и се предопределя основно от намаляването с 63% на залозите за поскъпваща пшеница.

Залозите за повишение на цената на природния газ също са отбелязали сериозно понижение от 41%, сочат още данните.

Индексът, следящ представянето на 24 основни суровини - Standard & Poor's GSCI Index, отбеляза понижение от 4.7% през изминалата седмица, което бе първото му седмично понижение от началото на май.

Това се случи след негативните данни за Гърция и намаляването на прогнозирания ръст за най-голямата световна икономика - щатската, от страна на МВФ.

Специалисти коментират, че големият въпрос в момента е дали слабия икономически ръст ще окаже негативно въздействие върху търсенето на земеделски суровини.

Залозите за поскъпване на пшеницата бяха намалени с 12 898 контракта до 7 558. Това е и най-ниската им стойност от момента, когато инвеститорите са били нетно „къси" при очакванията си за суровината през ноември миналата година.

До голяма степен в основата на тези очаквания е поевтиняването на фючърсите на суровината от цели 9.9% през изминалата седмица, което бе най-голямото такова от средата на март, когато Русия вдигна забраната си за износ от 1 юли нататък.

Въпреки понижението обаче цената на пшеницата все още е регистрирала ръст от 48% за изминалите 12 месеца.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...