Суровините ще спрат да поскъпват?

892
Суровините ще спрат да поскъпват?

Инвестиционните фондове намаляват залозите си за повишение в цените на суровините, след като кризата в Гърция заплашва стабилния ръст на световната икономика и създава предпоставки за намаляване на търсенето на суровините.

Спекулативните щатски фондове са намалили нетните си експозиции в 18 суровини с 0.9% до 1.3 млн. фючърсни и опционни контракти за седмицата до 14 юни, посочва статистика на финансовото издание Bloomberg.

Това е първото подобно понижение от 17-ти май насам и се предопределя основно от намаляването с 63% на залозите за поскъпваща пшеница.

Залозите за повишение на цената на природния газ също са отбелязали сериозно понижение от 41%, сочат още данните.

Индексът, следящ представянето на 24 основни суровини - Standard & Poor's GSCI Index, отбеляза понижение от 4.7% през изминалата седмица, което бе първото му седмично понижение от началото на май.

Това се случи след негативните данни за Гърция и намаляването на прогнозирания ръст за най-голямата световна икономика - щатската, от страна на МВФ.

Специалисти коментират, че големият въпрос в момента е дали слабия икономически ръст ще окаже негативно въздействие върху търсенето на земеделски суровини.

Залозите за поскъпване на пшеницата бяха намалени с 12 898 контракта до 7 558. Това е и най-ниската им стойност от момента, когато инвеститорите са били нетно „къси" при очакванията си за суровината през ноември миналата година.

До голяма степен в основата на тези очаквания е поевтиняването на фючърсите на суровината от цели 9.9% през изминалата седмица, което бе най-голямото такова от средата на март, когато Русия вдигна забраната си за износ от 1 юли нататък.

Въпреки понижението обаче цената на пшеницата все още е регистрирала ръст от 48% за изминалите 12 месеца.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg