Тайландският фондов пазар изостава зад тези на азиатските страни

696
Тайландският фондов пазар изостава зад тези на азиатските страни

Като цяло фондовата борса на Тайланд, която е и втората най-голяма южноазиатска икономика, значително изостава зад тези на съседните азиатски държави - факт, предопределен от политическата несигурност в страната.

Борсата има и най-ниско съотношение цена-печалба в региона, като компаниите от основния индекс SET се търгуват при такова въз основа на прогнозираната печалба от 12.6 за тази година. За сравнение, същото на китайския широк индекс CSI 300 възлиза на 38.5.

Някои анализатори прогнозират, че моментът е изключително подходящ за закупуване на акции на тайландската борса. Според Дъг Барнет от базираната в Бангкок инвестиционна компания Quest Management Inc., тайландският основен индекс би следвало да се повиши с 40%, само за да догони тези на останалите азиатски пазари.

В същото време съществуват и симптоми за решаването на политическата криза и избирането на демократично правителство, след като на 6 юли управляващата хунта поднови конституцията на страната. Някои специалисти прогнозират провеждане на демократичните избори през ноември или декември, в случай че конституцията на страната бъде потвърдена с национален референдум.

Индексът SET е с 60% под постигнатия си исторически максимум, което предопределя добри възможности за инвестиции в страната според Марк Мобиус от Templeton Asset Management Ltd., цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Икономиката на страната се очаква да забави ръста си до 3.8% през настоящата година, на фона на 5% през изминалата, по данни на централната банка.

До голяма степен това се предопределя от избягването на Тайланд, като предпочитана туристическа дестинация след политическата несигурност и вълната от насилие в страната през изминалата година.

Очаква се броят на туристите през тази година да се повиши едва със 7%, до 14.8 млн., на фона на повишението им с 20% година по-рано.

В десетилетието преди азиатската криза от 1997 година, стартирала именно от страната, средният ръст на икономиката е възлизал на 8.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg