Цените на петрола достигат нов връх

493
Цените на петрола достигат нов връх

Цените на петрола за кратко достигнаха най-високите си стойности за последните 10 месеца от почти 75 долара за барел при очакванията, че потреблението на енергийни източници ще се съживи с възстановяването на глобалната икономика.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец октомври поскъпна с 48 цента до 74.37 долара за барел, като преди това удари 74.81 долара - най-високата стойност от 21 октомври 2008 г.

Американските фондови индекси също докоснаха 10 месечния си връх вчера, но впоследствие отстъпиха след четиридневния възход. Фондовите пазари са водещ индикатор за състоянието на икономиката и поради тази причина цените на черното злато следват движенията на акциите от началото на световната икономическа криза.

Суровината е деномимирана в американската валута и спадът на долара през последната седмица също подкрепя цените на петрола.

Фактор за поскъпването на черното злато вчера беше и статистика от Китай, вторият най-голям консуматор на суровината, която показа нарастване на потреблението на петрол за четвърти пореден месец през юли.

Новини за възобновяване на политическото напрежение в Нигерия породиха опасения за нормалното производство и доставки на суров петрол от най-големия производител в Африка и също помогнаха цените за суровината да останат стабилни вчера. Главната бунтовническа групировка заяви в понеделник, че ще възобнови атаките си на нефтени съоръжения в началото на септември, въпреки предложената амнистия от нигерийското правителство.

Златото загуби печалбите си от края на миналата седмицата вчера при стабилизирането на долара и отстъплението на фондовите индекси. Обемите на търговия на златните пазари бяха изключително ниски и развитието на фондовите и валутните пазари отново беше основна движеща сила на цените на благородния метал.

Спот цената на златото падна с 11 долара в понеделник до 943 долара за тройунция.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 76.73 - 38.2% корекция на спада от 147.23 до 33.15. Следват 90.19 и 103.65-50%, и 61.8% корекции на същото движение. Първа подкрепа за петрола е 58.35 - най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 53.08, и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 46.73.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg