В кои държави здравеопазването е най-добро?

2282
В кои държави здравеопазването е най-добро?

В началото на тази година нетърговската организация Commonwealth Fund проучи нивото на здравеопазване в седем големи държави в света. Във всички тях гражданите имат универсален достъп до здравеопазване (с изключение на САЩ, която е единствената индустриална нация, в която достъпът до медицински услуги не е универсално гражданско право).

Една трета от анкетираните в САЩ казват, че здравната система в страната трябва да се промени коренно. 30% от участвалите в проучването казват, че миналата година са платили повече от 1 000 долара за допълнителни медицински разноски.

Авторите на проучването са подредили седемте държави, известни с доброто си здравеопазване в следната класация:

1. Австралия
За здравеопазване са отделени 3 128 долара на човек на година, (9.5% от БВП).
В Австралия здравеопазването се финансира от държавата, а около 30% от населението има лични осигуровки. Ето какво споделят анкетираните австралийци:
24% казват, че здравната система няма нужда от големи промени. 26% казват, че им се е случвало да пострадат от “лекарска грешка”. Според 34% здравеопазването е с високо качество, а 20% казват, че нямат доверие в системата.
19% са платили повече от 1 000 долара миналата година за допълнителни разноски.

2. Канада
За здравеопазване са отделени 3 326 долара на човек (9.8% от БВП).
В Канада здравеопазването се финансира от държавата, няма частни здравни осигуровки.
26% от анкетираните мислят, че има нужда само от малки промени в системата. 28% са били жертва на “лекарска грешка”. Също толкова, 28%, имат доверие в системата, докато 19% казват, че й нямат доверие.
12% са платили повече от 1 000 долара за допълнителни разноски през изминалата година.

3. Германия
За здравеопазване са отделени 3 287 долара на човек (10.7% от БВП)
През 1883 г. Германия става първата държава в света, която изисква със закон всички граждани да имат здравна осигуровка. Покритието се осигурява с помощта на планове (които нямат търговска цел и не получават печалба), а финансирането се осигурява от комбинирани задължения на работодател, работник и държава.
20% считат, че са необходими само малки промени, 14% са били жертва на “лекарска грешка” за последните две години, 24% имат пълно доверие на системата, а малко повече – 26% казват, че й нямат никакво доверие.
На 12% се е наложило да доплатят 1 000 долара или повече през изминалата година.

4. Холандия
За здравеопазване са отделени 3 094 долара на човек (9.2% от БВП)
Здравното осигуряване е задължително, финансира се от комбинация от работодател, служител, плюс вноски от държавата.
42% от анкетираните смятат, че има нужда само от дребни поправки в системата, едва 9% казват, че тя трябва да се промени коренно. 25% са ставали жертва на “лекарска грешка” през последните 2 години. 59% смятат, че здравеопазването в страната има високо качество. Едва 5% нямат вяра в него. На 5% се е наложило да платят повече от 1 000 долара миналата година.

5. Нова Зеландия
За здравеопазване се харчат 2 343 долара на човек на година (9% от БВП)
Системата се финансира от държавата, около 40% от гражданите имат и лични осигуровки.
26% казват, че системата няма нужда от сериозни промени, а 17% мислят, че има. За последните 2 години 22% от анкетираните са се натъквали на “лекарска грешка”. 30% имат абсолютно доверие на системата, а 22% никакво доверие. 10% са платили повече от 1 000 долара от джоба си за допълнителни грижи през последната 1 година.

6. Великобритания

2 724 долара се харчат за човек на година (8.3% от БВП)
Здравната система във Великобритания е най-централизираната в света. Болниците се ръководят от държавата, лекарите са държавни служители, въпреки че 11% от населението си имат лични осигуровки, извън националната каса.
26% не считат, че има нужда от сериозни промени, на 24% се е случвала “лекарска грешка”, а едва на 4% се е наложило да платят повече от 1 000 за допълнителни медицински разходи миналата година.

7. САЩ
Здравни разноски на човек от населението – 6 697 долара (16% от БВП).
Около 16% от населението на САЩ нямат никаква здравна осигуровка. Щатите са единствената индустриална нация в света, в която здравната помощ не е достъпна за всички. Държавата има системи, чрез които подпомага хора, които не могат да си позволят здравните разходи - Medicaid за бедните, Medicare за възрастните хора, а за ветераните от войните се грижат в специални държавни болници.
34% смятат, че системата трябва да се промени коренно, докато 16% казват, че наложителните промени не са големи. 32% са били жертва на “лекарска грешка”, а на цели 30% от запитаните им се е наложило да платят допълнителни разходи в размер на повече от 1 000 долара миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg