Вероятен е нов икономичеси спад в САЩ в началото на 2010 г.

1186
Вероятен е нов икономичеси спад в САЩ в началото на 2010 г.

Американската икономика може да се окаже пред опасността от нов спад след втората половина на 2009 г., през който период се отчита ръст, предполага управителят на ФЕД в Бостън Ерик Розенгрен.

„Несъмнено има риск", цитира думите му Bloomberg. - „Ето защо ние не бързаме да се отказваме от мерките по стимулиране на икономиката". Периодичният обзор на американската Централна банка (Бежова книга), публикувана в сряда, показа, че се наблюдава подобряване на ситуацията в икономиката, като опасността от инфлация остава минимална. Окръжните филиали на ФЕД отчитат все повече признаци за стабилизиране и постепенното й възстановяване.

Според Розенгрен показателите за безработица и инфлация са достатъчно далеч от нивата, на които те биха желали да ги видят. „Трябва да дочакаме далеч по-сериозен икономически напредък, преди да започнем да се отказваме от някои стимулиращи мерки", каза той. - „Предполагам, че икономиката ще расте до края на годината", смята Розенгрен. - „Проблемът е в това, какво ни очаква в началото на следващата година".

Той е на мнение, че подходящият момент за оттегляне на стимулиращите мерки ще настъпи ако икономическият ръст се ускори неочаквано. Като стана въпрос за слабия долар Розенгрен заяви, че „наблюдаваните движения в курса на долара са напълно естествени и отразяват комфортни за инвеститорите нива", при отчитане на факта, че щатската икономика и тази на другите държави се възстановяват, а инвеститорите пренасочват средствата си в по-рисковани активи. „Загрижени сме за курса на долара до толкова, до колкото той влияе на инфлацията и нивото на безработица", отбеляза Розенгрен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg