Внимавайте със златния балон!

1378
Внимавайте със златния балон!

Признаците на златна треска са навсякъде. Реклами привличат с обещания цената да достигне до небесата, коментират от сп. Fortune. Инвеститорите са наляли 12 млрд. долара тази година в SPDR Gold Trust (GLD), най-големият ETF за скъпоценния метал. Джон Хатауей, мениджърът на друг фонд, Tocqueville Gold Fund, прави невероятната прогноза - цената може да достигне 5000 долара за тройунция.

И ако това не е достатъчно, фючърсите поскъпнаха до нов рекорд от близо 1050 долара.

Но въпреки лудостта на купувачите и след десетилетие ръст на цените, които се очетвориха, още ли златото е добре инвестиция? Простият отговор: Накъдето и да се е отправила цената в дългосрочен план, няколко пазарни наблюдатели смятат, че фундаментът показва, че златото ще пада.

Дори и да се тормозите, че правителствените мерки за спасяване на финансовата система и подкрепа на икономиката ще доведат до инфлация, то има по-добри застраховки от жълтия метал.

Златото направи големи движения от както започна кризата през 2007 г. Цената затвори над 1000 долара за пръв път на 14 март 2008 г., точно преди Bear Stearns да бъде продаден на J.P. Morgan, после падна до 700 предходния ноември и отново мина 1000 миналия месец.

Биковете твърдят, че златото има още сила - след като държавните дългове на САЩ растат, резултатът ще е по-слаб долар и по-висока инфлация и двете традиционно подкрепящи цената. Джим Роджърс, който предсказа бума на суровините през това десетилетие, очаква златото да премине коригирания с инфлацията пик от 1980 г. от 2312 долара за тройунция.

Роджърс, който критикуваше Федералния резерв за пренебрегването на инфлацията, смята златото за спасение по време на финансова криза. Но той счита, че другите стоки, които се търгуват далеч от върховете си, като памука и оловото, могат да предложат по-добра доходност, както и застраховка срещу инфлацията.

Хатауей счита, че златото ще расте по-няколко причини, включително нарастващата инфлация и любопитният факт, че в други два случая цената на една унция се е доближила до нивото на Dow Jones.

През 1933 г. златото е било 32 долара, а достига дъно от 50 през февруари. През 1980 г. достига 850 долара на 21 януари, когато индексът е бил 873 пункта. Днес Хатауес вижда нещо подобно да се случи.

Тези прогнози са главозамайващи. Но като погледнете просто на търсенето и предлагането, златото губи част от блясъка си. Минните компании са излели над 40 млрд. долара в нови проекти от началото на бичия пазар през 2001 г. Добивът нараства със 7% през първите 6 месеца на 2009 г., след няколко години на спад, като Китай, Русия и Индонезия покачват производството си. Прогнозите са за ръст на добива с 450 тона на година, или 5%, до 2014 г., което е достатъчно да свали цените по-ниско.

В допълнение, 1000-доларовото злато привлича продавачите на употребяван метал. През първата половина на 2009 г. високите цени са привлекли 900 тона златни бижута, монети и други предмети. В същото време, търсенето на украшения и индустриалното потребление са паднали с 20% за последната година.

Анализаторът на Kitco Джон Надлер казва, че златото поставя рекорди въпреки че в момента, според него, основите на пазара са сред най-слабите, които е виждал. Той предполага, че последният ръст на цените е воден от големи хедж фондове и институционални инвеститори, които правят сделки, използвайки инерцията, набрана от пазара. Във връзка със страховете от финансов колапс Надлер казва, че всъщност небето се продъни миналата година, а цената бе 1035 долара, а тогава е свършило най-лошото според анализатора.

И така, краткосрочната перспектива не е много обещаваща, според критиците. Но как изглеждат нещата в дългосрочен план, като защита срещу инфлацията?

Мениджърът Роб Арнот, председател на Research Affiliates, вярва че инфлацията може да се покачи над 5% до 2-3 години и инвеститорите трябва да отделят 25-30% от портфейла си за защита срещу нея.

Но той не е поддръжник на златото, което според него в общи линии следва инфлацията в дългосрочен план, оставяйки ви губещо след данъците. Като Родъжрс, Арнот мисли, че другите стоки са по-добър избор. Също така, много страни са производители на различни суровини, така че, ако инфлацията се засили в САЩ, техните валути ще поскъпнат, а облигациите им ще повишат стойността си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Catch
# 0
10:10 | 8 October 2009
Вярно. Познах статията малко по-долу и не се върнах към увода. Моля за извинение.
k
# 1
09:10 | 8 October 2009
източника е на още третия ред ;)
Catch
# 2
08:10 | 8 October 2009
Айде като превеждате поне давайте източник. Елементарната учтивост го изисква. http://money.cnn.com/2009/10/06/pf/gold_investing_bubble.fortune/index.htm
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg