Всички на борба с инфлацията

729
Всички на борба с инфлацията

Банката за международни разплащания (BIS), която понякога наричат Централната банка на Централните банки, призова монетарните власти на страните по света да пожертват икономическия ръст в името на борбата с инфлацията, пише „РБК Дейли“.

В ежегодния доклад на BIS се отбелязва, че международната финансова криза е далеч от завършване, а обща рецепта за справяне с негативните последици във всеки отделен регион няма. Въпреки това заплахата от бързо повишаване на цените на всичко е повсеместна и именно на нея трябва да обърнат приоритетно внимание ЦБ, смятат експертите от BIS.

Те твърдят, че ЦБ са реагирали по най-различен начин на кризисните явление и не съществува общ модел за индивидуална икономическа ситуация. Но международната банка все пак предупреждава колегите си от ЦБ от опасно орязване на базовите лихвени проценти, тъй като именно в този подход мнозина виждат единствения начин да се даде отпор на финансовата криза.

В бъдеще такава монетарна политика може да доведе до негативен ефект, когато отслабването на кредитните условия ще пришпори инфлацията, с което само ще се ускори спада на световната икономика, който започна в САЩ и продължава да се разпространява и в други региони.

От BIS подчертават, че последните събития на международната финансова сцена са „създали огромна неопределеност относно бъдещите икономически перспективи“. Така, Европейската ЦБ, чиято политика е да се бори срещу инфлацията в 15-те страни от Еврозоната, сигнализира, че тази седмица може с малко да вдигне базовата лихва от днешните 4% (като икономистите биха желали да видят този показател на ниво 2%).

BIS заяви, че ожесточаването на стандартите за заемане ще запазят „общата ограничена достъпност на кредитирането“. Странични експерти са съгласни с мнението на BIS, че няма единно решение за всички икономики по света, но те не биха очертали като приоритет днес борбата с инфлацията. „Всичко зависи от всеки конкретен регион. Съгласно нашите прогнози, всяка обобщаване е просто неработоспособно.

Борбата с инфлацията е актуална за Азия, но тя не подхожда за САЩ и, например, Великобритания, където решаването на проблемите с пазара на имотите е много по-важен“, заяви за „РБК Дейли“ икономистът от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Дейвид Търнър.

Що се отнася до Еврозоната, Търнър би поставил интересите на монетарните власти „някъде по средата“: за мнозинството европейски икономики е по-подходящ баланса между ефективното противопоставяне на инфлационния натиск и запазване на достъпната система за кредитиране.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg