Въпреки покачването на цените на суровините през последните месеци, хранителните стоки в Германия си остават по-евтини в сравнение с останалите европейски страни. Шири се обаче скептицизъм относно качеството на храните.

Цените на хранителните стоки зависят от разходите по транспорта, складирането, количеството изразходвана енергия и средствата за заплати на персонала. Цените на производителя често имат съвсем малък дял в ценообразуването на стоките - при хлебните изделия това са 4% от цената на продажбата например. Мартин Рюкер от организацията на потребителите "Фууд Уоч" стига до заключението, че германските клиенти обичат ниските цени, но това, разбира се, не е единствената причина за евтините хранителни стоки.

Войната на дискаунтърите

"Цените са ниски, защото има конкуренция между търговците на дребно. Преди всичко между дискаунтърите, които почти в никоя друга страна не са толкова много, както в Германия."

Германските супермаркети от типа дискунтъри са специалисти в организирането на транспортни вериги, в поддържането на складове и в работата със сравнително малък персонал. Печалбите в бранша в Германия са минимални, разчита се на масовата консумация. Това потвърждава Съюзът за изследване на потреблението в Нюнрберг. Експертът Волфганг Аделвард не вижда опасност за качеството на продуктите при тези обстоятелства:

"Никой в Германия не може да си го позволи. От една страна има много строги закони за хранителните стоки, от друга страна високото качество се изисква и от търговският бранш. Това означава, че ако като производител искате да предложите свои продукти на пазара, то тогава те трябва да имат необходимото качество."

Германските потребители имат представа от хранителни продукти. Това е установил и Федералният институт за изследване на хранителните стоки в Карлсруе. Фредерике Витих от института е работила върху изследване в продължение на две години. Участвали са 20 000 германски потребители. Един от резултатите сочи, че онзи, който има повече информация за хранителните продукти, се храни по-здравословно:

Добрата храна не е въпрос на пари

"Наскоро направихме изследване сред потребителите на биопродукти. Резултатите сочат, че хората с по-големи финансови възможности избират по-добри продукти. Предпочитат биопродуктите. Но за наша изненада установихме, че и сред хората от по-ниските социални слоеве, има клиенти с доход по-малък от 1 500 евро на месец, които са интензивни купувачи на биостоки."

Според експертите много хора не знаят как се приготвя качествена храна от качествени продукти. Ангелика Шроф от здравната каса АОК е на мнение, че за няколко евро всеки може да си купи висококачествени хранителни стоки:

"Колкото по-необработен е един продукт, толкова по-добре. И тогава няма значение дали го купувам от пазара или от дискаунтър. Важно е само дали продуктът е пресен. И всичко е наред."

Източник: Дойче веле