Златото досига нови рекорди

426
Златото досига нови рекорди

Златото е стабилно днес, търгувайки се в близост до рекордните нива, достигнати вчера, благодарение на също рекордните цени на петрола, които достигнаха над 101 долара за барел, което увеличи привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлацията. Спот цената нарасна през нощта до 939.50/940.30 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 934.80/935.60 долара за тройунция и при достигнат исторически рекорд от 945.40 долара, който дойде след правителствени данни от САЩ, показали растеж на потребителските цени.

Това доведе до пренасочване на инвестиционни потоци от други активи към метала. Очакванията на специалисти за днешната търговия са за рейндж в диапазона 932-946 долара. Настроенията са силно позитивни след пробива на консолидационната зона и не малко инвеститори са на мнение, че има потенциал за достигане на цени от 1000 долара за тройунция още през първото тримесечие на годината.

Цената на петрола достигна нови рекордни стойности от 101.32 долара за барел, заради подновените опасения за световните доставки. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец март регистрира вчера исторически рекорд малко преди да изтече. При днешната азиатска търговия актуалният вече контракт за месец април се търгуваше на 99.90 долара за барел, което е повишение от 20 цента спрямо предходния ден. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец април поскъпна с 4 цента, до 98.46 долара за барел.

В близък план пазарът на петрола е силно чувствителен към решения на ОПЕК за нивата на продукция, а такова ще има по време на заседанието на картела на 5 март. В момента официалната дневна квота е за не повече от 29.67 милиона барела на ден и тя не претърпя промяна по време на извънредното заседание на 1 февруари, въпреки призивите на американския президент Джордж Буш за увеличение на производството, за да се ограничи резкият растеж на цената. Инвеститорите обаче дори и в момента не очакват от ОПЕК, който дава около 40% от световния петрол, да увеличи производството и дори се допуска като възможно решение за намаление на продукцията.

Злато – технически анализ

След пробива на триъгълника вчера, последва логично и нов рекорд. Засега 950 ограничава покачванията, а нагоре на практика липсват съпротиви, освен ключови нива, каквото е например 1000.

В посока надолу първа подкрепа е 914, където се намира преодоления триъгълник, който би могъл да бъде тестван в обратна посока. Следва 904, където се намира възходящата трендлиния на движенията от последните дни. По-надолу на 884 подкрепа е дъното от 5 февруари.

Съпротиви9509801000
Подкрепи 914904884


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg