Златото и петрола се съвземат след вчерашното поевтиняване

614
Златото и петрола се съвземат след вчерашното поевтиняване

Златото нарасна днес с повече от 1% след очакваното решение за намаление на американските лихви. Спот цената се повиши до 876.60/877.60 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 864.65/866.05 за тройунция, когато беше налице спад до тримесечно дъно от 862.30 долара. Федералният Резерв остави опциите си отворени за нови намаления на лихвите.

Цената на петрола нарасна днес с повече от един долар по време на азиатската търговия благодарение на по-силното от очакваното намаление на американските запаси на суров петрол и след резкия спад отчетен преди това. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юни поскъпна с 1.35 долара до 114.81 долара за барел след затваряне вчера на 113.46 долара за барел. Днес контракта достигна интрадневен връх от 115.23 долара, след което последва спад. При сегашните цени фючърса е загуби повече от 5% от стойността си спрямо рекордните нива от 119.93 долара за барел, които отчете в понеделник.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец юни днес спечели 1.36 долара до 112.72 долара за барел. Последното поскъпване обаче може да се окаже краткотрайно ако долара продължи да се възстановява срещу основните валути и опасенията за търсенето на енергийните продукти нараснат отново.

Пазарите дълго време очакваха вчерашното намаление на американските лихви и тази редукция е калкулирана в деноминирания в долари петрол. Поради тази причина ново поскъпване на петрола дължащо се на лихвите не се очаква. Зелените пари дори демонстрираха сила през последните дни, което ако продължи сочи към спад на цената на суровините. През последните две седмици петрола превземаше постоянно нови територии и рекордните му стойности породиха опасения сред страните потребители.

Вчера министъра на петрола в Кувейт Мохамед ал-Олайм оповести, че ОПЕК може да проведе извънредно заседание преди плануваната за септември конференция. Картелът произвежда 40% от световния суров петрол. Междувременно данните на министерството на енергетиката в САЩ показаха, че запасите на суров петрол са нараснали с 3.8 милиона барела в седмицата завършваща на 25 април, което е далеч над прогнозите за ръст от 1.5 милиона барела.

Запасите на бензин обаче, които са много повече следени заради започващия днес пиков летен сезон, спаднаха с 1.5 милиона барела, което е в съответствие с очакванията. Дестилатите, включващи дизел и топло гориво, най-неочаквано се увеличиха с 1.1 милиона барела, докато пазарите очакваха тяхно намаление от 500 000 барела.


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg