Златото и петролът щурмуват рекордните стойности

536
Златото и петролът щурмуват рекордните стойности

Златото поскъпна днес след волатилна търговия в края на 2007 година. Според дилъри перспективите пред метала са за растеж, имайки предвид слабостта на долара и напрежението в Пакистан. Златото обаче е изправено пред много силна съпротива при нивата от 845.40 долара, където през ноември бяха достигнати най-силните стойности след 1980 година.

Спот цената се увеличи до 836.30/837.10 долара спрямо нива на затваряне в понеделник в Ню Йорк от 832.70/833.50 долара за унция, когато беше отчетен спад от повече от 5 долара след достигнат седемседмичен връх на 843.20 долара. Рекордните стойности на благородния метал за всички времена са 850 долара и са достигнати през януари 1980 година. През 2007 година металът поскъпна с над 30%, благодарение на поевтиняването на долара, рекордните цени на петрола, проблемите на кредитните пазари, спадащите американски лихви и геополитическото напрежение.

По този начин цената нарасна за шеста поредна година. В момента съпротива е 845 долара, но един неин пробив вероятно ще доведе до значителни покупки от страна на спекуланти, а ако липсват такива добра подкрепа е 824 долара. През 1980 година рекордните нива от 850 долара бяха достигнати, заради опасения за инфлация, породени от високите цени на петрола, съветската инвазия в Афганистан и последиците от иранската революция.

Ако бъдат регистрирани същите рекордни цени спрямо инфлацията са равносилни на 2 079 долара през 2006 година. На физическия сектор е относително спокойно в началото на новата година, въпреки че от Индонезия, която е най-големият потребител в югоизточна Азия, са налице разпродажби. Цената обаче остава стабилна и не се очаква скоро включване от бижутерите от Индия.

Петролът започна новата година с поскъпване днес до над 96 долара за барел, тъй като геополитическото напрежение продължава. Основният американски контракт на лекия суров петрол със срок на доставка месец февруари достигна 96.34 долара за барел. В петък търговията в Ню Йорк приключи на 96.00 долара. Миналата седмица цената за кратко приближи нивата от 98 долара след покушението срещу лидера на опозицията в Пакистан Беназир Бхуто, след което обаче последва теглене на печалби. Рекордните цени остават 99.29 долара и бяха достигнати на 21 ноември.

В момента геополитическото напрежение в Пакистан и въобще в Близкия Изток създава условия за калкулиране на рискова премия върху цената. Днес се очаква официалните власти в Пакистан да обявят новата дата на изборите, които бяха насрочени за 8 януари, но след убийството на Бхуто бяха отложени, тъй като имаше масови недоволства. Напрежението по границата между Турция и северен Ирак води до допълнително неспокойство за геополитическа нестабилност.

Не на последно място пазарите са изнервени преди публикуването в четвъртък на данните на министерството на енергетиката за запасите в САЩ. Запасите на енергийните продукти в Съединените щати вече намаляват в продължение на шест поредни седмици. Петролът започна миналият януари на цени, непосредствено под 50 долара за барел, които се удвоиха за една година.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е 28-годишният връх на 845, регистриран на 7 ноември. В последствие идва абсолютният рекорд на 850. След него на практика липсват значими съпротиви.

Подкрепа е пробитата възходяща трендлиния, минаваща в момента на 819. Следва 14-дневната пълзяща средна на 809, а след нея и 50-дневната пълзяща средна на 800. При по-силно поевтиняване по-надолу подкрепа е дъното от 3 декември на 777.

Съпротиви845850860
Подкрепи 820809800

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg