Златото поевтинява, петролът остава в близост до рекордните стойности

414
Златото поевтинява, петролът остава в близост до рекордните стойности

Златото днес поевтиня и се търгува в близост до 3-седмичното дъно, като причината е силата на долара срещу еврото, която доведе до ликвидиране на позиции от инвеститорите. Спот цената спадна до 903.30/904.30 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 905.50/906.70 долара за тройунция, когато беше достигнато интрадневно дъно от 897.10 долара - най-ниско ниво след 3 април.

Докато дългосрочната перспектива остава положителна заради рекордните нива на петрола и очакванията за нови намаления на американските лихви, близките опити за достигане на историческите върхове от 1030.80 долара изглеждат обречени заради тегленето на печалби при всяко покачване. Най-близкото събитие, което ще окаже влияние на златото, е бъдещата монетарна политика на ФЕД, а за нея повече ще се знае след края на заседанието на 29 и 30 април, когато се очаква намаление на лихвите с 25 базови пункта до 2%. По-ниските лихви увеличават привлекателността на златото като алтернативна инвестиция.

Цената на петрола остана и днес в близост до 120 долара след излезли вчера смесени данни за енергийните запаси в САЩ. В азиатската търговия американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юни спадна с 35 цента до 117.95 долара за барел след затваряне вчера в Ню Йорк на 118.30 долара за барел. Контрактът за май изтече във вторник и достигна в същия ден рекордните 119.90 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент загуби 33 цента до 116.13 долара след затваряне вчера в Лондон на 116.46 долара и достигнат ден по-рано интрадневен рекорден връх от 116.75 долара за барел.

Вчера министерството на енергетиката в САЩ оповести, че запасите на бензин са спаднали с 3.2 милиона барела в седмицата, завършваща на 18 април. Намалението е повече от прогнозираните 2.0 милиона барела. Дилърите следят с повишено внимание именно запасите на бензин, тъй като на 1 май започва летният пиков сезон за шофьорите, тъй като тогава повечето американци излизат в отпуска. Запасите на суров петрол нараснаха с 2.4 милиона барела, което е над предварителните очаквания за растеж от 1.5 милиона барела.

Слабостта на долара, опасенията за доставките и нежеланието на ОПЕК да увеличи продукцията допринесоха за рекордния растеж на петрола, който през последните дни регистрираше постоянно нови исторически върхове. Поскъпването доведе обаче и до призиви от международната общност за вземане на мерки. Вчера петият по големина производител на петрол Норвегия обяви, че ще подкрепи един спад на цената, добавяйки, че не вижда проблем с доставките. Норвегия не е член на ОПЕК.

Злато – технически анализ

Подкрепа е вчерашното дъно на 897. Следват двете важни дъна от 1 април и 22 януари на 871 и 850. Съпротива е вчерашният връх на 922. Следва много силна съпротива на 950, където се намира 50% корекция на спада 1032-871 и в същото време и върха от миналата седмица. В последствие идва 971, което е 62% корекция на същото поевтиняване и едва пробив на 997 ще доведе до покачване, тестващо рекордните стойности. На първо време за кр аткосрочната търговия е важно дали първо върхът или дъното от вчера ще бъде пробито.

Съпротиви 922 950 971
Подкрепи 897 871 850

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg