Значителни спадове на златото и петрола след рекордните върхове

454
Значителни спадове на златото и петрола след рекордните върхове

Златото спадна след рекордните стойности в четвъртък до нива от 943.30/944.10 долара при нива на затваряне в Ню Йорк от 944.40/945.20 долара за тройунция, когато през деня беше отчетен и рекорд от 953.60 долара. След ралито до най-високи исторически нива последва рязък спад на петрола, който доведе до загуба на не малка част от печалбите и на метала.

Очакванията обаче за нови намаления на американските лихви ще подкрепят златото като алтернативна инвестиция на непривлекателния долар. Според технически анализатори следваща съпротива пред златото е 955 долара, а след нея нивата от 970 и 980 долара вероятно също могат да изиграят ролята на ограничители на растежа.

В същото време металът може да претърпи и корекция, но при всеки спад най-вероятно ще има интерес за покупки от спекуланти, както и от най-големия потребител Индия, където през април започва сезонът на браковете и търсенето на злато е по-голямо. Ако при поевтиняване наистина последват нови покупки, то ралито на благородния метал ще продължи и това важи докато търговията е на нива над 930 долара за тройунция.

Петролът, от своя страна, днес се търгува под 100 долара за барел след излезлите по-големи от очакваното нива на запасите в САЩ, които успокоиха пазарите, че предлагането ще е достатъчно. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец април загуби 31 цента до 97.92 долара за барел. Контрактът вчера поевтиня с 1.47 долара. Мартенският фючърс, който изтече в сряда, затвори на рекордно високи нива тогава от 100.74 долара при достигнат връх от 101.32 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец април нарасна днес с 5 цента до 96.29 долара за барел след спад вчера от 2.18 долара. Контрактът реализира рекорд в сряда на 99.22 долара за барел. Според анализатори цената в близък план ще поевтинява, но фундаментите за растеж в средносрочен и дългосрочен план остават. Седмичният доклад за нивата на запасите намали тревогите за доставките, нараснали след спекулациите, че е възможно намаление на производството на ОПЕК.

Министерството на енергетиката в САЩ оповести, че запасите са нараснали за шеста поредна седмица. Увеличението при петрола за седмицата, завършваща на 15 февруари, е от 4.2 милиона барела. Това е значително над предварителните прогнози за повишение от 2.6 милиона барела. Междувременно запасите на бензин нараснаха с 1.1 милиона барела, което също е над очакванията за ръст от 450 000 барела. Запасите ще продължат да нарастват, освен ако ОПЕК не приведе в действие заплахата си за намаление на производството.

Злато – технически анализ

Засега първа съпротива е рекордният връх на 953, следвана от 980 и психологическото ниво от 1000 долара, като на този етап покачването започва да губи ускорение и е уязвимо от евентуална корекция.
При спад първа подкрепа е 933, което е 50% корекция на растежа 913-953. Следва низходящата трендлиния на вече пробития триъгълник, която в момента преминава през 911. След нея идва дъното от 5 февруари на 884. 

Съпротиви9549801000
Подкрепи 933911884


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg