Избор на жилище

Току що сте посетили апартамента или вилата на вашите мечти... Решението вече е взето: "Купувам я". Какви обаче са ключовите стъпки, които трябва да предприемете? За да ви помогнем, ето някои основни съвети при купуване на недвижим имот.

Свържете се с агенция, която може да ви предложи възможно най-много предимства. Най-напред тя трябва да ви предостави списък с жилища, които предлага.

Освен всичко друго, агенцията е и отличен модератор на финансовите претенции на продавача, който обикновено има навика да надценява жилищата.

И когато попаднете на нещо добро, агенцията е тази, която ще провери и ще ви даде сведение за качеството на избрания имот, ще ви обясни какви са регламентите за купуване на избраното от вас жилище, а също така да ви посъветва относно начина, по който трябва да се заплати избраната къща или апартамент.

Най-накрая трябва да знаете, че агенцията за недвижими имоти разполага с необходимите аргументи да изравни цената на избраното жилище с тази на имотния пазар и да се договори с продавача, като му покаже данъците и жилищните такси.

Пресметнете разноските

Преди да се хвърлите в авантюрата да си купите жилище, отделете малко време, за да пресметнете всички разходи, без да забравяте разходите за нотариус, разходите по преместването от квартирата в новото жилище, както и евентуални разходи за ремонти.

Подписване на договор или писмено съгласие за продажба на жилището

Това е стъпката, чрез която продавачът се ангажира да продаде даден недвижим имот на съответен купувач, уточнявайки всички условия за продажбата на жилището. То е необходимо до толкова, до колкото да се поставят исканията и на двете страни черно на бяло - тази на купувача и тази на продавача.

Подписването на писмено споразумение, или предварителен договор е повече от обикновено обещание и по-малко от самата продажба. Подписвайки такъв договор, вие се ангажирате да купите избраното от вас жилище.

В това писмено обещание за покупка вие вече имате уговорка да купите или не даденото жилище и това е отбелязано чрез този договор и от ваша страна, а също и от страна на продавача. Ако приемете покупката, това означава, че избраното от вас жилище ще ви бъде запазено от продавача и той слага своя подпис за това, че няма да го предлага на други вероятни купувачи.

Ако не приемете - губите тази гаранция и рискувате мечтаната вила или апартамент да бъдат продадени на друг.

И в двата случая подписването на предварителен договор за покупко-продажба е придружено с парична вноска (влог за гаранция), която представлява процент от стойността на жилището в зависимост от договорката Ви с продавача.

Ако уговорката не бъде спазена, губите тази сума, защото тя остава при продавача на недвижимата собственост. Въпреки това обаче, вие бихте могли да поставите основателна причина (отказ за заем от банка, например или друга сериозна причина), която ви позволява да се освободите от писменото споразумение и да загубите пари.

При всички случаи, ако чакате съгласието на банката, за да изтеглите кредит за покупка на недвижим имот, не забравяйте да опишете клаузата, в която се посочва, че в случай, че не ви бъде отпуснат заем, вие сте свободни от всички ангажименти и можете да възстановите парите си.

Ще ви трябва известно време, което може да достигне 3 месеца, а понякога и повече, за да оправите всички необходими документи, необходими за покупката на жилището: документ за семейно положение, ако има сключен граждански брак например, документ за ипотека, удостоверение за кадастрално състояние, техническа оценка и т. н.

Подписване на писмено споразумение за продажбата на жилището

Пред нотариус вие заверявате официалния документ (нотариален акт), който ви прави собственик на избраното от вас жилище.

Договорът трябва да съдържа следните задължителни клаузи: адреса на жилището, неговата квадратура, описание на всички стаи и мебели, които евентуално се продават заедно с жилището, сервитут, ипотекиран ли е или не недвижимият имот, вашето семейно положение, както и това на продавача, името на предишния собственик на жилището, както и това на нотариуса, дата на встъпване във владение, цената и начина на плащане на тази сума.

След това вие внасяте съответната сума за покупката на жилището, като плащате необходимите такси при нотариуса. След което ключовете от вашето ново жилище ви се връчват заедно със заверения нотариален акт, който е изключително важен.

Специалистите препоръчват по възможност срока между подписването на предварителното споразумение и реалното прехвърляне на собствеността да е възможно най-кратък особено при покупки на жилища "на зелено". Така намалявате опасността от недобросъвестни действия от страна на продавача, като ипотекиране на имота, или препродажбата му на други лица.

В България все още не съществува единна система, достъпна за бъдещите купувачи, чрез която биха могли да проверят дали закупувания от тях имот не е ипотекиран, или препродаден, като до голяма степен се разчита на добросъвестността на продавачите.