Цената на петрола регистрира повишение след като от Международната Енергийна Агенция изнесоха данни за най-ниското ниво на производство на страните от ОПЕК от две години насам, което се очаква да доведе до понижение в световните запаси на суровината.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през май регистрираха повишение от 79 цента, или 1.3% до ниво от 62.80 долара за барел, след като по-рано през деня фючърсите на ценната суровина се търгуваха на нива малко под 62 долара за барел.

Производството на страните от ОПЕК, които произвеждат близо 41% от петрола в света са се понижили средно със 165 000 барела на ден до 30.1 млн. барела, което бе и най-ниското им ниво на производство от януари 2005 година насам.

Междувременно, запасите на бензин в САЩ отчетоха понижение от 5.5 млн. барела за изминалата седмица до 199.7 млн. барела, което бе и най-голямото им понижение от 22 август 2003 година насам.

Повишение отбелязаха и фючърсите на петрола тип брент с доставка през май, като по време на търговията си на лондонската стокова борса те поскъпнаха с 52 цента до ниво от 68.37 долара за барел.

В резултат на намаленото производство на петрол от страните от ОПЕК, световният добив се е понижил през март с 265 000 барела средно на ден до ниво от 85.3 млн. барела.

Страните от картела са намалили производството си до 25.8 млн. барела на ден от нивото им в размер на 27.5 млн. барела през септември миналата година, в усилията им да задържат цената на суровината над 60 долара за барел.

Световното потребление на петрол се очаква да регистрира повишение от 1.8% през тази година до ниво от 85.8 млн. барела на ден през настоящата година.