Нетните приходи за Каолин АД от предстоящото първично публично предлагане се очаква да възлязат на не по-малко от 60 млн. лв. (30.7 млн. евро), след приспадане на възнаграждението на водещия мениджър и очакваните други разходи по публичното предлагане.

Дружеството възнамерява да използва набраните средства за рефинсиране на част от задълженията си към банки и лизингови компании и за финансиране на своята инвестиционна програма, става ясно от проспекта на компанията.

В страната Каолин планира да увеличи капацитета си на производство и да насочи усилията си за развитие на продуктите, както и гарантиране на качеството и надеждността на произвежданите продукти и за намаляване на производствените разходи.

Друга част от набраните средства ще бъдат насочени към придобиване на компании в Югоизточна Европа, както и за развитие на проекти на зелено.

Каолин АД планира да инвестира и за развитие на логистичния си капацитет и за научно-изследователска дейност.

На 18 април 2007 г. започва първичното публично предлагане на акции на Каолин, като заявки за записване на акции се подават от всички инвеститори до 17.00 часа на 20 април 2007 г. директно или чрез всеки лицензиран инвестиционен посредник до Булбанк АД.

Заплащането на закупените акции трябва да се извърши в периода от 23 до 25 април 2007 г. Очакваната начална дата за борсова търговия с акциите на Каолин АД е на или около 28 май 2007 г.

Каолин АД предлага до 5 млн. нови акции като увеличение на капитала, а до 1 млн. от съществуващите акции ще се предложат за продажба от мажоритарния акционер „Алфа Финанс Холдинг” АД в рамките на първичното публично предлагане.

Първичното публично предлагане ще се смята за изпълнено, ако се пласират поне 3 млн. нови акции.

Каолин е най-големият производител на индустриални материали в Югоизточна Европа с предмет на дейност добив и преработка на каолини, кварцови пясъци, глини, варовици, фелдшпатови пясъци, фелдшпат, доломит, керамични преспрахове и др. Групата на Каолин включва 9 фирми, 34 рудника и 10 фабрики за преработка на индустриални минирали, разположение в България, Сърбия, Румъния и Украйна.