България ще спести 4 милиона евро от вноската си в бюджета на Европейския съюз за тази година, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.

Службата на комисаря Далия Грибаускайте, отговаряща за финансовото планиране и бюджета, разгласи, че от бюджета на Европейския съюз за 2006 г., възлизащ на 107,4 милиарда евро, са спестени 960 милиона евро.

Заедно със средства от други постъпления, спестената сума от бюджета на Европейския съюз за миналата година е възлязла на 1 милиард 848 милиона евро.

Излишъкът ще бъде внесен в бюджета на Европейския съюз за тази година.

Това ще позволи да бъдат намалени вноските, които
страните членки трябва да направят в общата хазна, като намалението се изчислява на основата на техния дял от Брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз, обяви финансовата служба на Европейската комисия.

Според представените от нея разчети вноската на България ще бъде намалена с 4 милиона евро. Според посочената методика на изчисление, най-големи намаления във вноските сред страните от ЕС ще получат Германия (366 милиона евро), Великобритания (308 милиона), Франция (291 милиона) и Италия (232 милиона).