Китайските акции поскъпнаха до нов исторически рекорд на фона на очакванията за добри тримесечни резултати, водени от акциите на китайските стоманодобивни компании.
Анализатори прогнозират повишение в средната печалба на листнатите на борсата китайски компании от 50% за първото тримесечие на годината на годишна база.

Индексът CSI 300, следящ изменението на деноминираните в китайска национална валута акции, регистрира повишение днес от 2.7%, до ниво от 3 256 пункта, което бе и най-високата му стойност от стартирането на индекса през април 2005 година.

Повишение от 5.1% регистрираха акциите на петата най-голяма китайска стоманодобивна компания - Wuhan Steel, след отчетения ръст от над 450% в печалбата й за първото тримесечие на годината, в сравнение със същото на миналата година.

За добрия резултат е съдействало възстановяването в цената на стоманата на световните стокови пазари в резултат на силното й търсене.

Индексът Shanghai Composite Index, следящ изменението на по-големите китайски компании, завърши днешния ден с повишение от 2.2%, до ниво от 3 596.44 пункта, а Shenzhen Composite Index се повиши с 2.7% до 973.88 пункта.