На редовното си заседание, проведено на 10 април 2007 г., Съветът на директорите на Българска Фондова Борсата взе решение за промени в Правилата за регистрация и работа със системата за електронно подаване на поръчки чрез интернет (COBOS), съобщава институцията.

Според първата промяна един потребител (българско или чуждестранно физическо или юридическо лице) може да бъде клиент само на един абонат на COBOS и съответно да има само един сертификат за достъп до системата.

Също така при подаването на поръчки за сключване на сделки с ценни книжа, клиентите подават информация и:

- Дали към момента на подаване на поръчката са служители или членове на управителен или контролен орган на емитента, за който се отнася тя или са свързани лица с него по смисъла на пар. 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на ЗППЦК;
- Дали към момента на подаване на поръчката са служители или членове на управителен или контролен орган на абоната, към който се подава поръчката.
- За произхода на средствата при поръчки за покупка, съгласно изискването на чл. 4, ал. 7 от Закона за мерките срещу изпирането на пари, когато те са на стойност над 30 000 лева.

Съветът е приел и следното задължително решение:

“Във връзка с подаваната информация по чл. 7 и чл. 7а от Правилата за регистрация и работа със Системата за електронно подаване на поръчки чрез интернет от клиенти на членовете на “БФБ-София” АД (COBOS), след края на всяка търговска сесия Борсата генерира индивидуален отчет към всеки един абонат за сключените от него сделки за сметка на клиенти, които отговарят на един или повече от признаците за манипулиране на пазара на финансови инструменти по Приложение № 1 към ЗПЗФИ.

Отчетът е достъпен посредством уеб-сайта на Борсата от потребителите с администраторски сертификат. Едновременно с това, същата информация се подава и към Комисията за финансов надзор посредством Системата за надзор върху търговията с ценни книжа.”

Измененията влизат в сила от 10 май 2007 г. Най-късно до тази дата инвестиционните посредници, абонати на системата, следва да приведат своята дейност в съответствие с посочените изменения.

С оглед засилване на контролните функции на Борсата, Съветът е взел решение за доразработване на съществуващата система за надзор върху търговията с ценни книжа, с цел въвеждане на спомагателни филтри, отсяващи определени сделки или поредица от сделки, за които съществува съмнение за нарушение на ЗПЗФИ.

Пълният текст на Правилата за регистрация и работа със системата за електронно подаване на поръчки чрез интернет от клиенти на членовете на “БФБ-София” АД (COBOS) може да бъде намерен тук.

Само за първото тримесечие на 2007 г. инвестиращите през системата за онлайн търговия на Българска фондова борса – COBOS се увеличиха с 607 до 2 936 на брой.