Този конкурс е неофициален. Той е направен не по смисъла на закона, а по смисъла на нашето разбиране, че за административни ръководители трябва да има конкурс.

Така коментира преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Борис Велчев казуса със скандала с арестуваните прокурори, в частност за прокурора от ВКП Боян Тошев.

Припомняме, обвинението твърди, че Тошев е приел подкуп, за да ходатайства на варненски магистрат за въпросния конкурс.

Велчев уточни, че в рамките на този конкурс се прави проверка на кандидатите, в това число дали те са били наказани от ВСС или от административните ръководители.

Тази проверка съвсем разбираемо се възлага на отдел „Инспекторат" и оттук нататък самото извършване на проверката и от кой ще бъде извършена е чисто технически въпрос, заяви Велчев и допълни, че той не е свързан с дейност по препоръчване на кандидата.

В заключение Велчев каза, че Тошев трябва да се яви днес пред ВСС, за да даде обяснения.
Направени са необходимите постъпки, за да бъде доведен и неговото обяснение ще бъде точка първа от дневният ред на ВВС, заяви Велчев.

Припомняме, Тошев е в ареста, след като вчера Апелативният съд отложи решението си по обжалваната мярка за неотклонение "задържане под стража".