От 16 до 20 април в германския град Хановер се провежда едно от най-големите индустриални изложения в света - Хановерският промишлен панаир, известен и като Хановер месе (Hanover Messe).

Организатор е акционерно дружество Дойче месе (Deutsche Messe AG). Тази година в панаира участват 25 български фирми и предприятия в 74 категории, съобщава Дойче веле. Участието е на ниво представители на фирмите изложителки, като в повечето случаи това са изпълнителните директори или техни заместници, заяви за Дойче веле постоянният представител за България на Дойче месе Иван Георгиев, цитиран от БТА.

Георгиев изрази съжаление, че по принцип на Хановерския панаир по-рядко идват представители на българското правителство и тази година също няма да има такива представители. Той каза, че на българските фирми изложителки се гледа с много добро око, но все пак им препоръча да проявяват още по-голяма инициативност сега, когато България е вече член на ЕС и посочи като пример за активно поведение Румъния.

Хановерският панаир е атрактивен и много важен за българските фирми. Всички, които са експортно ориентирани и които влизат в браншовете, определени от панаира, години наред участват на този панаир, отбеляза Иван Георгиев. Панаирът е разделен на специализирани изложения, така че нашите фирми, които са общо 25, са представени по браншове в отделните изложения.

По традиция, когато има бранш "Техника на задвижване, хидравлика и пневматика", в него участват български фирми. Тази година това са Индустриалтехник, Капрони, Ем+Ес хидравлик. Друго специализирано изложение, в което участват много български фирми, е "Събконтрактинг" или панаирът на поддоставчиците. В този бранш Държавната изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия е направила и колективен щанд, за да подпомогне българските фирми финансово, заплащайки изложбената площ.

Друг сектор, в който българските изложители участват, е "Промишлена автоматизация", където също има фирми и колективни щандове, финансирани от държавната агенция. И в бранша "Енергетика" имаме една фирма - Монбат, която представя батерии, акумулатори, уточни представителят на Дойче месе пред радио Дойче веле. Очаква се панаирът, който се провежда всяка година от 1947 г., да привлече над 200 000 посетители. Изложителите са повече от 6000 от 68 страни.