Съгласно решение на УС на Корпоративна търговска банка АД, аукционът за продажбата на 1 млн. акции на банката ще се проведе на 10 май 2007 г., съобщават от дружеството.

Както беше обявено предварително, емисията ще е в размер на 1 млн. обикновени безналични акции с право на глас с номинална стойност 10 лв. всяка и ще бъде издадена в резултат на увеличаване на капитала от 50 млн. на 60 млн. лв.

Предложените акции са разпределени за два вида поръчки – лимитирани и пазарни, като за лимитираните поръчки са определени 30 % от общото предложено количество акции, или 300 000 броя акции, а за пазарните поръчки – 70 % от общото предложено количество акции, или 700 000 броя.

Лимитирана е поръчката за покупка на акции по зададена цена, която не може да бъде по-ниска от минималната емисионна стойност, определена с решение на Общото събрание (45 лева). Максималната цена, на която могат да бъдат придобити акции е 58.50 лева – цена, ненадвишаваща с 30 % минималната емисионна стойност.

Класирането на подадените и приети поръчки ще бъде извършено от ОББ АД по следния алгоритъм:

- за лимитирани поръчки – според заявените в поръчките цени, класирани в низходящ ред;
- за пазарни поръчки – по среднопретеглената цена на одобрените лимитирани поръчки.

В проспекта за публично предлагане на акции ясно са заложени целите за развитието на банката – устойчив ръст и значително подобряване на основните капиталови показатели. Чрез него се гарантира реализирането на прозрачна политика за развитието на банката, което ще е от полза за всички акционери.

Корпоративна търговска банка АД реализира високи финансови резултати за 2006 г. Сумата на активите е увеличена с 92 % до 1.005 млрд. лева, което води до увеличаване на пазарния дял на банката. Ръстът на привлечените средства от фирми и граждани е почти удвоен в размер на 95.1 % до 884.2 млн. лева.