Цената на суровия петрол се повиши с над 1.5 долара за барел по време на търговията си вчера, в резултат на опасенията, че провежданите утре президентски избори в Нигерия могат да инициират вълна от насилие и нарушаване на доставките на страната.

Последния си ден на търговия фючърсите на суровия петрол завършиха с 1.55 долара, или 2.5%, до ниво от 63.38 долара за барел.

По-активно търгуваните юнски фючърси на суровината регистрираха повишение от 0.79 долара до 64.11 долара за барел.

За изминалата седмица ценната суровина загуби 0.4% от стойността си, като се търгува с 12% под нивата си на търговия от сравнимия период на миналата година.
Фючърсите на бензина с доставка през май се повишиха с 4.86 цента, или 2.3%, до 2.1374 долара за галон, което бе и най-голямото повишение на суровината от 4 април.

Поскъпването на бензина в най-голямата световна икономика става на фона на очакванията за силното й потребление при стартирането на летния сезон.
През изминалата година страните от ОПЕК намалиха производството си с 1.7 млн. барела на ден в подкрепа на цената на суровината.

В резултат на намаления износ на Иран специалистите прогнозират ново понижение на производството на петрол със 100 000 барела на ден през този месец.
Повишение отбелязаха и фючърсите на петрола тип брент, като те се повишиха с 55 цента, или 0.8%, до ниво от 66.49 долара за барел.