Хората, които ядат шоколад живеят с 1.5 години повече, споделят лекари
За първи път ще се организира "Парад на шоколада" по време на изложението "Алея на здравето". Това каза Марин Пенков от фирма "Мирта медикус" - организатор на
международното изложение, което ще се състои за 11-и път - от 26 до 29 април в НДК, предаде БТА.
Хората, които консумират шоколад живеят с 1,5 години повече от тези, които се въздържат от консумацията му, каза д-р Светлозара Илиева от Асоциацията за борба със затлъстяването и съпътстващите го заболявания, цитирайки десетгодишно проучване, извършено във Великобритания. Британците консумират 1/3 от произведения в Европа шоколад, обясни тя.
Шоколадът има протективно действие върху сърдечно-съдовата система, което се дължи на съдържанието на какао, допълни лекарят. По тази причина специалистите препоръчват да се яде черен шоколад. В 40 грама шоколад има повече антиоксиданти, отколкото в една ябълка или в една чаша червено вино, добави д-р Илиева.
В същото количество шоколад се съдържа по-малко кофеин в сравнение с една чаша кафе. Шоколадът съдържа калий, магнезий, желязо и др. минерали. Продуктът е част от от терапията на фармацевти и психиатри, когато са изправени пред депресирани пациенти, обясни тя.
На изложението тази година ще се наблегне на представянето на начините за здравословно хранене и на различни храни, обясни Пенков. Ще бъдат показани лекарствени средства, хранителни добавки, лечебни храни, природни храни, лечебна и билкова козметика, пчелни продукти и други стоки. Услуги, предоставяни от различни диагностично-консултативни центрове, лечебно възстановителни бази, спа-центрове и др. също ще бъдат представени на изложението.
В "Алея на здравето" ще участват 80 фирми. Изложението се осъществява със съдействието на Министерството на здравеопазването, Националния център по опазване на общественото здраве, Българската стопанска камара и др.