В българо-руските икономически отношения се забелязва положителна динамика, а политически контакти са на много високо ниво.

Това отбеляза премиерът Сергей Станишев пред заместник-председателя на правителството на Руската федерация Сергей Наришкин, който от своя страна изрази съгласието си с тази оценка.

Двамата са обсъдили предстоящото посещение на министър-председателя в Москва и резултатите от проведената 11-а междуправителствена българо-руска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Сергей Станишев открои необходимостта от цялостен преглед и осъвременяване на договорно правната база на между България и Русия - стъпка в тази насока ще бъдат междуправителствените споразумения, които се очаква да бъдат подписани в рамките на предстоящата му визита в Москва от 6 до 8 май.

Пред икономическите връзки има сериозни перспективи, подчерта още премиерът, като посочи туризма, хранително-вкусовата промишленост и енергетиката, по-конкретно проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" и строежа на петролопровода Бургас-Александруполис.

Двете страни са акцентирали върху необходимостта от тържествено честване на 130-та годишнина от Освобождението на България.
За отбелязване на събитието, което ще бележи 2008 г., вече е създаден Национален комитет, под патронажа на президента Георги Първанов.

Сергей Станишев е предал на ръководството на Руската федерация съболезнованията си по повод смъртта на Борис Елцин.