С доброто представяне на основните европейски икономики през настоящата година, търсенето на офиси, както и наемите им, бележат ръст, сочи изследване на King Sturge.

Равнището на безработица в страните от ЕС се очаква да се понижи до 7.4% през настоящата година, в сравнение с нивото й от 7.9% година по-рано, сочат очакванията.

През следващите години до 2010 г. се очаква показателят да продължи да се понижава и да достигне 6.8%.

За тази година прогнозите са ръстът на европейската икономика да възлезе на 2.7%, като постепенно да стартира забавянето си през следващата. До голяма степен в основата му стоят положителните резултати на "новите страни членки", чийто ръст превишава значително средния за "старите" такива.

Стабилното развитие на европейските икономики е съдействало и за добро представяне на офис-пазара в Европа, както и до повишаване на заетостта и нивата на наемите им.

В страните от Западна Европа броят на новозаети офиси се очаква да се повиши с 8.4% за тази година, в сравнение със 7.7% година по-рано.

В Централна Европа обаче, след силен ръст през изминалата година, се очаква показателят да отбележи понижение от 2.8% през настоящата. Слабото представяне на сегмента в столицата на Чехия е сред основните причини за слабостта на показателя.

Като тенденция се очертава липсата на добри парцели за изграждането на големи проекти, както и силното им поскъпване.

Значително се понижават и запасите от свободни офиси в Европа, като в страните от Западна Европа средното ниво на свободните офиси се очаква да се понижи от 8.2% през миналата до 7.6% към края на настоящата година.

Ръстът в нивата на наемите от най-висок клас в западноевропейските страни през настоящата година се очаква да възлезе на 10.8%, в сравнение с едва 4.4% година по-рано. Повишението се води от офисите в ключови европейски бизнес-дестинации, като Лондон, Париж и Мадрид.

Страните от Централна Европа се очаква да отбележат значително по-голямо повишение в нивата на наемите през настоящата година, като ръстът се очаква да възлезе на 20.7%.

Най-малка доходност бележат инвестициите в офиси в Париж - при ниво от 3.5%, следван от Дъблин с 3.75% и Лондон с 4%.

Най-висока е доходността в Белград при ниво от 9%, следван от Москва с 8.5% и Загреб и София с по около 7.5%.

Средно за страните от Европа доходността на офисите от най-висок клас се е понижила от 5.4% през 2006 година, до 4.8% очаквана такава за настоящата.