Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) предлага на Комисията за финансов надзор (КФН) да предприеме мерки за преодоляване на очевидния дисбаланс между обема предлагани за търговия книжа на капиталовия пазар и свободен ликвиден ресурс, съобщават от БАЛИП.

Този дисбаланс води до обезпокоителната тенденция за надценяване на компаниите търгувани на фондовата борса, пише в писмото.

В писмо до КФН от 31 октомври 2007 г. БАЛИП посочва, че ръстът на цените на ограниченото предлагане от публични компании придобива обезпокоителни размери. Интересът към първичните публични предлагания се преекспонира чрез пропуски в процедурите, като в последния случай с IP0-то на "Трейс Груп Холд" се стигна до мащаби на истерия, се казва в писмото.

(Миналата седмица бяха заявени акции за 32 милиарда лева в първичното публично предлагане на дялове от "Трейс Груп Холд". Презаписването на заявените акции е около 1480 пъти.)

Стойностите на съотношението между цена на акцията и печалбата от нея (коефициент P/E) за много от позициите към юни 2007 г. вече са екстремни - трицифрени и четирицифрени. Средните коефициенти цена/възвращаемост при основните индекси на БФБ към края на октомври 2007 г. варират от 30 при SOFIX до над 185 при BG40.

Сред инвестиционната общност съществува убеждение, че някои цени на нисколиквидни дружества са поддържани манипулативно с цел преоценка на портфейли и изкуствено завишаване на резултати, като това се допуска дори от колективни инвестиционни схеми, които се наблюдават от КФН.

Крайности се забелязват и при провеждането на добра корпоративна политика от компаниите на борсата: от пълно пренебрежение към задълженията си за прозрачна и публична информация до прекалено насищане с "добри новини", които подвеждат непрофесионалните инвеститори на пазара. Очевидно е засилването на манипулативната роля в рекламната дейност на публични компании и взаимни фондове, които акцентират върху постигнати резултати за минали периоди при отсъствието на еквивалентни послания, че постигането им в бъдеще не е толкова сигурно, пише в позицията на БАЛИП.

Считаме, че КФН има възможност да следи и санкционира пазарните злоупотреби с финансови инструменти, така че да осигури еднакви условия за всички участници на пазара, се посочва в писмото на БАЛИП.