ЕП прие резолюция, с която призова Съвета и Комисията да предприемат конкретни действия за предотвратяване на екологичната катастрофа в Черно море, което се превръща в "един от основните маршрути за нарастващия износ на нефт в региона". Европейският парламент призова държавите в региона към по-голямо сътрудничество за борба със замърсяването на околната среда и изтъкна ключовата роля на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество за по-добро управление и сътрудничество в областта на мореплаването в Черно море.

Резолюцията припомня, че на 11-и ноември 10 плавателни съда (танкери и товарни съдове) потънаха или заседнаха в Керченския проток и в северната част на Черно море при много силна буря, включително „Волганефт-139“, който не е проектиран за тежки климатични условия в открито море. По предварителна информация шест моряка са загинали и повече от 2 000 тона мазут и сяра са се излели в морето, причинявайки екологична катастрофа, както и смъртта на 15 000 птици.

Текстът отбелязва, че "с присъединяването на Румъния и България ЕС се превърна в главно действащо лице в черноморския регион, което има геостратегическо значение за енергийната сигурност и разнообразяването на начините за доставка на енергия за ЕС". ЕП прие изменения, внесени от българските депутати Румяна Желева и Николай Младенов, с които призова държавите в региона към по-голямо сътрудничество за борба със замърсяването на околната среда и "подчертава ключовата роля, която регионалните организации и по-специално Организацията за черноморско икономическо сътрудничество могат да изиграят за гарантиране по-добро управление и сътрудничество в областта на мореплаването в Черно море."

ЕП призовава Съвета и Комисията да следят отблизо положението в Черно море, както и да предприемат конкретни действия за да подпомогнат намаляването на последиците от произшествията за околната среда. Държавите членки трябва да осигурят стриктното прилагане на съществуващото общностно законодателство, по-специално законодателството относно стандартите в корабоплаването, например във връзка с държавния пристанищен контрол, се казва в резолюцията. Също така те, както и съседните на ЕС държави, да направят необходимото сигналите или предупрежденията за бури да не бъдат пренебрегвани при никакви обстоятелства от страна на екипажите на съдовете и морската администрация.

Депутатите подчертават относно мерките, предприети от руските органи, като например временната забрана на достъпа на речно-морски съдове до открито море, че могат да бъдат отменени само след приключване на задълбочено разследване и оценка на положението.

ЕП подчертава, че "бедствието в Черно море следва да привлече вниманието на съседните на ЕС държави, главно Русия, която обяви намеренията си да увеличи няколкократно капацитета си за претоварване и износ на нефт на бреговете на Черно море, към проблемите във връзка с модернизирането на морския флот и забраната на експлоатацията на остарели еднокорпусни танкери."