Продажби на автомобили в Европа са се понижили с 1.1% през изминалия месец ноември, в резултат на опасенията за развитието на икономиката на "стария континент", посочи изнесен доклад.

За месеца продажбите са се понижили до 1.25 млн. броя, в сравнение с 1.27 млн. година по-рано. За единадесетте месеца на годината обаче, продажбите на нови автомобили са се повишили с 1.1% до 14.8 млн. броя.

Понижение през ноември са регистрирали продажбите на водещите европейски автомобилни производители, като Volkswagen AG, PSA Peugeot Citroen и Daimler AG. Продажбите на Renault SA обаче са нараснали, подкрепени от силното търсене на румънското подразделение на компанията, и по-конкретно на модела Dacia Logan.

Потребителското доверие в еврозоната е спаднало до близо двегодишен минимум през ноември, посочиха изнесени преди две седмици данни.

Европейските автомобилни производители разчитат все повече на продажби в Централна и Източна Европа, където се отбелязва значително повишение.

Продажбите на най-големия автомобилен производител - немския Volkswagen са спаднали с 7.2% до 255 825 броя, а тези на Peugeot се понижават с 2.1% до 156 634 автомобила.

Изключение от всеобщата тенденция на спад има при Renault, чиито продажби скачат с 11% до 113 958 автомобила, водени от ръста от 64% в продажбите на Dacia