Министерството на регионалното развитие и благоустройството отваря схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ днес от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Схемата е ”Подкрепа за ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите при пожари в градските агломерационни ареали”.

Конкретен бенефициент по нея е Министерството на вътрешните работи. Общият предвиден размер на средствата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е 13 690 810 лева, от които съфинансирането от ЕС е 11 637 188 лева.

МВР следва да представи Средносрочна рамкова инвестиционна програма по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, операция 1.4. „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”, по описаната схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Проектите ще се изпълняват на територията на 86-те общини, попадащи в обхвата на градските агломерационни ареали.
Дейностите, които ще получат подкрепа включват: закупуване на пожарни автомобили, съответстващи на европейските стандарти за пожарна техника, с цел ограничаване разрастването на пожари и предотвратяване на рискове и щети за живота и имуществото на хората при пожар.

Пожарните автомобили следва да обслужват територията на няколко общини, попадащи в обхвата на градските агломерационни ареали и да осигуряват възможности за развитие на специфичен икономически, социален и екологичен потенциал на общините.

Чрез реализацията на схемата ще се ограничи и максимално ще се предотвратят рисковете и щетите за живота и имуществото на хората при пожари в градските агломерационни ареали чрез осигуряване на съвременна пожарна техника.