Руският основен индекс може да отбележи повишение от 33% през следващата година, воден от акциите на най-голямата световна газова компания – Газпром, заявиха от базираната в Москва инвестиционна банка UralSib, както и от Renaissance Capital.

От банката препоръчаха на своите клиенти да купуват акции на руски компании, които се очаква да се облагодетелстват от държавни поръчки, както и от ключови за икономиката на страната отрасли.

Най-добрата инвестиционна стратегия, според банката, е купуването на акции в унисон с плановете на руското правителство за значително повишение на разходите му, както и стимулирането на конкретни отрасли.

Вчера настоящият президент Владимир Путин се съгласи да заеме поста министър-председател, ако за президент бъде избран лансираният от него Медведев на изборите през март. Димитрий Медведев е и председател на борда на директорите на Газпром към настоящия момент.

Общите правителствени разходи за инфраструктурни проекти в Русия се очаква да възлязат на 1 трлн. долара до 2020 година, сочат изказвания на финансовия министър Герман Греф на 21 септември тази година.

Бюджетните разходи се очаква да отбележат повишение от поне 36 млрд. долара през следващата година.

Освен акции на Газпром, специалистите от руската банка препоръчват още тези на захарния производител - ОАО Razgulay Group, както и на торовия производител ОАO Silvinit.

Индексът RTS, който е деноминиран в долари днес бе при ниво над 2 250 пункта, като по време на управлението на президента Путин отбеляза повишение от 12 пъти.