Началното жилищно строителство в най-голямата световна икономика – щатската се е понижило през ноември, като в същото време разрешителните за строеж са намалели до 14-годишен минимум, посочиха изнесени днес данни.

Началното жилищно строителство се е понижило с 3.7% и е възлязло на 1.187 млн. през ноември на годишна база, което бе над средните очаквания на анализаторите за стойност на показателя от 1.176 млн. за посочения период.

В същото време разрешителните за строеж са се понижили с 1.5%, до 1.152 млн. на годишна база.

Щатският пазар на недвижими имоти запазва тенденцията си на кризисно състояние, коментират специалистите, като очакванията са то да продължи и през първата половина на следващата година.

Строителството на еднофамилни къщи през ноември се е понижило с 5.4%, до 829 000 на годишна база, което е и най-ниската им стойност от 1991 година насам.

Три от четирите основни региона на САЩ са регистрирали понижение в началното жилищно строителство, като най-голям спад е бил регистриран в Североизтока - 16%.

В Западните щати понижението е било в размер на 6.9%.

Вчера изнесен индекс посочи рекордно ниско доверие от страна на щатските строители за развитието на сегмента през следващите шест месеца.

Началното жилищно строителство през ноември е било с 48% под пика му от януари миналата година, сочи още статистиката.

В началото на декември строителят на луксозни щатски домове - Toll Brothers Inc., отчете първата си тримесечна загуба от 21 години насам, в резултат на кризата, обхванала пазара на недвижими имоти.