Френската банка Societe Generale, станала жертва на колосални загуби, обяви днес, че ще емитира акции при единична цена от 47.50 евро, за да увеличи капитала си.

Банката отчете и допълнителни загуби, свързани с кризата във високорисковото ипотечно кредитиране в САЩ, за 600 милиона, предаде Франс прес.

Заявките за новата емисия книжа на банката започват на 21 февруари и приключват на 29 февруари.

В комюнике на Societe Generale се посочва, че общите й загуби от кризата във високорисковото ипотечно кредитиране са 2.6 млрд. евро, а не 2 млрд. евро, както бе обявила първоначално.

Нетната печалба на банката за 2007 година ще бъде 947 милиона евро заради тези загуби и "измамата", приписвана на дилър (Жером Кервиел - бел. ред.) за източването на 4.9 милиарда евро.

Още на 24 януари банката обяви, че ще увеличи капитала си с 5.5 милиарда евро, за да укрепи фондовете си след отчетените загуби.

Припомняме, на същата дата френската банка отчете загуби в размер на над 6.9 милиарда евро. Тогава бяха разкрити злоупотреби за над 4.9 милиарда долара, от страна на едно от базираните в Париж подразделения.