Спадът на цените на жилищата в САЩ през последната една година е довел до ситуация, в която много американски домакинства дължат по ипотечните си кредити повече, отколкото е стойността на имота им.

До края на тази година около 15 млн. домакинства в най-голямата световна икономика се очаква да изпаднат в подобна ситуация, според прогнози на главния икономист на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc.

Това може да доведе до завишаване на процента на принудително закриване на ипотеки и влошаване на кризата на ипотечните пазари, коментират още от там.

Близо 39% от хората, закупили жилище преди две години, когато бе и върхът за пазара на имоти във водещата световна икономика, дължат повече на банките от стойността на ипотеките им.

При закупилите имот преди пет години обаче процентът е значително по-малък и е едва в размер на 3.2%.

Проучването сочи, че ако цените на имотите в САЩ продължат да се понижават и загубят нови 10% от стойността си, около половината от кредитополучателите, изтеглели ипотечен кредит преди две години, ще изпаднат в изключително трудна ситуация.

Прогнозите на специалистите са за ново понижение в цените на имотите с 4.5% през тази и с 2.6% през следващата година, след като през 2007 г. загубиха едва 2.2% от стойността си, сочат прогнози на Fannie Mae.

През четвъртото тримесечие на миналата година лошите кредите или такива, изпаднали в процедура на принудително закриване, са били средно по 2 900 на ден, като най-много са били те в щатите Калифорния, Охайо, Флорида и Мичиган.

Кредитополучателите, които нямат никакви странични активи, или стойността на ипотеките им превишават тази на домовете им, ще са в най-неизгодна позиция, коментират още специалистите. Така забавянето на пазара на недвижими имоти ще продължи да е сред факторите, тежащи на щатската икономика.

Спадът в цените на имотите е довел до намаляването на стойността на недвижимите имоти на щатските семейства с около 2.2 трлн. долара от 2001 година насам.