След рязкото покачване в цените на жилищата в последните няколко години, жилищните пазари в Еврозоната започват леко да се охлаждат и да се връщат към нормалните си нива, става ясно от месечния бюлетин на Централната Европейска Банка.

Годишното покачване в цените на жилищата в Еврозоната, като цяло, беше 5% за първата половина на изминалата 2007 г., което е понижение от отчетения ръст от 6.1% за същия период на 2006 г.

Това сочи едно значително забавяне на темпа на повишение на цените в страните, използващи еврото като основна валута, на фона на силното им повишение от 90-те години на миналия век.

Отслабването на търсенето на недвижими имоти е сред основните причини за силното забавяне на ръста на цените.

Почти без изменение през изминалата година са се запазили цените на недвижимите имоти в Холандия и Австрия, сочи още изнесеният доклад. Това пък се предопределя от силното им поскъпване и повишените лихви в Еврозоната.

Кризата, която се наблюдава на ипотечните пазари, затегнатите условия по отпускането на подобен род кредити, както и забавянето на пазара на имоти в световен мащаб, водено от това в САЩ, са фактори, които се очаква да продължат да оказват негативно въздействие върху имотите в страните, използващи еврото.