Едно от най-важните неща за един добър инвеститор е да има реален поглед върху пазара. Затова Investopedia.com разглежда и разобличава петте най-разпространени мита за фондовия пазар:

1)Инвестирането в акции е нещо като хазарта.

Това популярно схващане кара много хора да се страхуват да започнат да тъгуват. Но, естествено, това е мит. Нека първо обясним какво означава да притежаваш акции. Акцията е дял от една компания, а този, който я притежава, има право на съответен дял от активите и печалбата на компанията. Често хората гледат на книжата само като на инструмент или като на стока, която купуват и продават, без да се замислят какво всъщност означава тя.

Инвеститорите на фондовия пазар се стремят към печалбата, която дружествата ще заделят за акционерите. Затова цената на акциите непрекъснато се колебае – бизнес условията се променят непрекъснато, а с тях се менят и перспективите за печалба на съответните фирми.

Да се оцени правилно една компания не е лесна задача. Има толкова много фактори, че краткосрочните промени в цените на акциите може да ви изглеждат случайни. Но в дългосрочна перспектива стойността на една фирма винаги зависи от печалбата, която тя прави, и по-скоро от тази, която се очаква да направи. В краткосрочен план една компания може и да оцелее известно време без добри печалби, но инвеститорите не могат да бъдат заблуждавани за дълго – рано или късно цената на акциите ще достигне реалната стойност, отговаряща на стойността на компанията.

При хазарта обаче няма никаква философия – просто парите излизат от джоба на един и влизат в този на друг, без никакво обяснение.

Освен това, като инвестираме в акции, подпомагаме икономиката. Когато компаниите се конкурират, те увеличават продуктивността си, въвеждат нови продукти, с което пък правят живота на потребителите по-добър. Така че и дума не може да става за сравнение.

2) Фондовият пазар е нещо като ВИП клуб, в който обикновените хора нямат шанс.

Повечето анализатори твърдят, че могат да предвидят всеки обрат на пазара, но всъщност статистиката показва, че това далеч не е така и дори голяма част от тях често грешат фрапантно в прогнозите си. С развитието на интернет фондовият пазар е все по-достъпен за широките маси. Информация и анализи, които преди са били достъпни само за професионалистите, днес, благодарение на интернет, са достъпни за всички, които се интересуват от тях.

Дори, според някои, индивидуалните инвеститори в някои случаи са в по-благоприятна позиция от институционалните такива. Например – мениджърите на фондовете не могат да си позволят да преследват много свободна дългосрочна стратегия, защото времето ги притиска – повечето от тях трябва да обявяват резултати всяко тримесечие, докато индивидуалните трейдъри разполагат с колкото време си искат.

3) Губещите акции все някой ден ще се покачат.

Нищо не е толкова пагубно за начинаещ инвеститор, колкото наивността да продължава да вярва, че акции, които падат вече 52-а поредна седмица, може да се покачат. На Уол Стрийт има една стара поговорка “Не се опитвай да хванеш падащ нож, ще се порежеш!”.
Може да ви се струва невероятно, но анкета на Investopedia.com показва следното – при следните две възможности за избор – акции на компания, които са спаднали от 50 долара на 10, и акции на друга, които са се покачили от 5 на 10 долара, повечето анкетирани отговорили, че ще предпочетат тези, които са се понижили от 50 долара, защото смятат, че рано или късно те пак ще се вдигнат почти до тази цена.

Според експерти това е една от най-често срещаните грешки. Цената е само фактор, а важното е да се купуват книжа на добри компании – а наистина ли мислите, че добра фирма ще понесе такъв срив в цената на акциите си? Не бъркайте този принцип с онзи за купуване на подценени емисии, това са две съвсем различни неща.

4) Поскъпващите емисии скоро ще започнат да вървят надолу.

Законите на физиката не важат на фондовия пазар. Когато една емисия достигне рекордна цена, това не означава, че възможностите за печалба са отминали, може би те тепърва започват. Както казахме вече, зад цената на акциите стои компанията, ако тя е добра, те ще продължат да вървят нагоре.

5) Не ви е нужно да знаете кой знае какво за фондовия пазар, за да сте добър трейдър.

Да знаете малко със сигурно е по-добре, отколкото нищо да не знаете, но все пак само онези, които си правят труда да разбират онова, което правят с парите си, жънат големи успехи.

Ако нямате време, потърсете си финансов съветник, защото да инвестирате пари в нещо, което не разбирате, може да ви струва по-скъпо от таксата на някой експерт.

И не на последно място още една поговорка (дано не задълбаваме вече съвсем в клишетата), но на Уол Стрийт казват “Онова, което изглежда очевидно, очевидно е грешно.” Така че не следвайте сляпо тълпата - обикновено, за да постигнеш успех, са нужни много постоянство и работа. Все пак, ако беше толкова лесно, всички трейдъри щяха да са милионери.