През 2007 г. Deutsche Bank реализира в България няколко мащабни инвестиционни проекта на стойност над 1.5 млрд. евро, съобщи Борислав Иванов, директор на Deutsche Bank България. Сред тях са сделката за продажба на 65% от акциите на Българска телекомуникационна компания на AIG Global Investment Group, финансирането на най-мащабната сделка на пазара на недвижими имоти у нас – продажбата на „Бизнес Парк София” ЕООД на американския инвестиционен фонд „Грамърси Имърджинг Маркетс фонд”, участието в продажба на 75% от капитала на Стопанска инвестиционна банка на КБС Банк Н.В.

10 млн. евро от приходите на Deutsche Bank през 2007 г. са реализирани именно чрез дейността на представителството на финансовата институция в България, като амбицията ни е през 2008 г. да достигнем приходи между 15 и 20 млн. евро, каза още Борислав Иванов.

За сравнение, през 2006 г. постъпленията в Deutsche Bank от сделки в България се изчисляват на 4 млн. евро. Приходите са осъществени чрез предоставяне на клирингови услуги, структурно финансиране на български банки и корпоративни клиенти, сделки по сливания и придобивания, предоставяне на инвестиционни продукти за крайни клиенти чрез партньорство на български трезори и др.

Финансовите резултати за изминалата година доказват лидерската позиция на българския офис в региона в условия на глобална финансова криза и несигурност на пазара. По предварителна оценка реализираната печалба от представителствата на Deutsche Bank в Сърбия и Румъния са съответно 5 млн. евро и 15 млн. евро при значително по-голям мащаб на пазара.

През 2008 г. международните екипи на Deutsche Bank и официалното представителство ще продължат своята успешна работа по реализирането на няколко мащабни инфраструктурни проекта в сферата на публично частното партньорство за близо 1 млрд. евро. В напреднала фаза е и подготовката за финализиране на различни проекти за над 500 млн. евро в сферата на енергетиката, хранително вкусовата промишленост, леката и тежката индустрия, застрахователната дейност, по които Deutsche Bank e основен стратегически финансов партньор.

„През тази година основен приоритет в дейността на българското представителство на Deutsche Bank ще бъдат и сливанията и придобиванията. Работим с 10-12 големи корпоративни клиенти в България за листването им на Лондонската или Варшавската борси. Ще продължим да предоставяме клирингови услуги и да подпомагаме финансирането на български банкови институции – чрез синдикирани заеми или чрез структурирани продукти. Това е изключително важно за българските банки в условията на продължаващата криза на световните финансови пазари и необходимостта от финансов ресурс”, каза още Борислав Иванов.