Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил се срещна с председателите на асоциациите БГ ФИШ и Националната асоциация по рибарството и аквакултури в България „НАРибА-БГ”, както и с представители на рибния бранш у нас, съобщиха от министерството.

Основни аспекти на срещата бяха Общата рибарска политика на ЕС и прилагането й в България и реализирането на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”.

По време на срещата се взе решение на 6-7 март 2008 г. да се проведат оперативни срещи между експерти на Министерство на земеделието и продоволствието, Държавен фонд „Земеделие” и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури с представители на бранша с цел прецизиране на наредбите по мерките, описани в оперативната програма.

Първото заседание на Комитета по наблюдение на Оперативната програма ще се проведе в средата на месец март, стана ясно по време на срещата.

Министър Кабил предложи двете асоциации да уеднаквят позициите си с цел защита на техните интереси и възможност за активно участие при определяне политиката на отрасъла.

Най-важното е да бъде избран изпълнителен директор на ИАРА и ръководство на агенцията, за да работи ефективно тя, посочи още министър Кабил. Предложението за изпълнителен директор на агенцията е внесено в Министерски съвет на 14 януари 2008 г.

На срещата присъстваха зам.-министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов, зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Емил Дърев и временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на ИАРА Антон Дочев.