Членството в НАТО и евроатлантическата перспектива на страните от региона са основен гарант за стабилността на Балканите, заяви премиерът Сергей Станишев по време на срещата си със заместник-генералния секретар на НАТО Клаудио Бизониеро. Страната ни дава възможния си принос в Косово и основен приоритет за нас остава стабилността и гарантирането на сигурността в региона, подчерта още министър-председателят. Ситуацията на Балканите, мисията на НАТО в Афганистан ИСАФ и перспективите на Украйна и Грузия за членство в Алианса бяха основните теми по време на срещата.

Ситуацията в Косово, разширяването на НАТО, партньорството с Украйна, Грузия и страните от Западните Балкани, процесът на трансформация на НАТО, както и действията на Алианса в Афганистан ще бъдат основните акценти на предстоящата Среща на върха в Букурещ в началото на април, информира премиера Клаудио Бизониеро. Той изказа благодарност на министър-председателя Сергей Станишев за приноса на България в Косово и Афганистан.

Премиерът Сергей Станишев подчерта, че само през 2007 г. страната ни пет пъти е увеличила приноса си към мисията ИСАФ на НАТО. Много внимателно анализираме какво можем да направим и какво трябва да се направи в Афганистан, подчерта министър-председателят. Той запозна своя гост с процесите на модернизация на Българската армия, като акцентира върху необходимостта от балансиран подход, който да отчита социалните и икономическите измерения на проектите за модернизация на армията. Ще продължим да правим необходимото Българската армия да бъде добре оборудвана, за да изпълняваме успешно приоритетите си като съюзник в НАТО, категоричен бе премиерът.

Срещата на върха на НАТО в Букурещ през април трябва да даде силен позитивен сигнал към Украйна и Грузия, подчерта още премиерът Сергей Станишев. Той изтъкна силната политическа воля на двете страни да покрият необходимите стандарти. България е твърде активна и политически, и по линия на НАТО в подкрепата си за двете страни и окуражаването и активизирането на контактите им с НАТО са необходими стъпки в тази посока, изтъкна още министър-председателят.

Заместник-генералният секретар на НАТО сподели мнението на своя домакин в подкрепа на политиката на отворени врати на Алианса. Той окуражи инвестициите в модернизацията на Българската армия като ги определи като необходими за приноса на страната ни към Алианса.

Клаудио Бизониеро определи посланията, които България отправя към Сърбия и другите страни от региона като много важни и адекватни. Няма историческа логика Сърбия да се дезинтегрира от процесите на евроатлантическа интеграция, посочи Бизониеро пред българския премиер. Той предаде на своя домакин и поздрави от генералния секретар на НАТО Яп де хоп Схефер.

Снимка: Сергей Станишев и Клаудио Бизониеро (МС)