Срещата в министерство на правосъдието на САЩ на българската делегация, водена от министъра на вътрешните работи Румен Петков със помощник главния прокурор Алис Фишер продължи около час, предаде специалният пратеник на БГНЕС Зелма Алмалех.

Основните разговори с американските партньори бяха насочени около борбата с организираната престъпност във всичките й измерения и параметри, борбата с корупцията в различните й проявления, борбата с интелектуалното пиратство и защитата на интелектуалната собственост.

Много високо се оценява готовността на българското правителство за гарантиране сигурността на външните граници на ЕС и подготовката на България за влизане в Шенгенското пространство от април 2011 г. Обща е оценката на двете страни, че само с глобални мерки могат да се постигнат добри резултати в борбата с трансграничната престъпност, подчерта министър Петков. Много ясно бяха изразени поздравленията към усилията, които полага държавата за правната рамка и субординацията между институциите в борбата с организираната престъпност.

Високо се оценява споразумението за взаимна правна помощ между двете страни, като се очаква то да бъде ратифицирано от Американския конгрес през април т. г., сподели министърът на вътрешните работи. Това ще позволи да се сформират съвместни разследващи екипи с участието на прокурори и полицейски служители от двете държави. Ще се даде и по-голям мащаб на общата правна рамка за борба с организираната престъпност, подчерта министърът. От американска страна са декларирали и подкрепата за създаването на Център за борба с организираната престъпност.

Поет е и ангажимент за участие на американски експерти като лектори за обучение на българските правоохранителни органи в Центъра за борба с организираната престъпност – съвместен проект на България с ЕК.

Въпросите, които е отправил представителят на законодателната власт в България са били свързани с два типа противоправни деяния. Едното са торентите като интернет технология, която създава условия за извършване на интелектуални престъпления, но самата тя не може да бъде класифицирана като престъпление. Вторият въпрос е бил свързан с опита и американското законодателство по отношение на „задържане на данни”.

От американска страна са проявили особен интерес, защото и в американското законодателство тази тема и в момента е в развитие. Дори и от тяхна страна е станало дума, че са готови да черпят от българския опит за прилагане на тези „антикриминални техники”, подчерта Спасов.