Не е нужно да сте изп. директор или да притежавате собствен бизнес. Сп. “Kiplinger's Personal Finance” предлага 11 начина за обикновените хора.

Най-важните неща, според изданието, са: да получаваме възможно най-високото заплащане за поста, който заемаме, да вземаме възможно най-много бонуси, да влагаме тези пари в разумни инвестиции и да знаем точно кога е моментът да се насочим по-нагоре.

Ето и 11-те основни стъпки:

1. Винаги се стремете да вършите работата си по възможно най-добрия начин.
Не изоставайте от сроковете, съкратете разходите, бъдете експерт в областта, в която работите – изобщо направете всичко възможно, за да изпъкнете и да бъдете първият човек, за който шефовете ще се сетят, когато дойде време за повишения или увеличение на заплатата.

2. Не се страхувайте да преговаряте за заплата. Според изследване на проф. Линда Бабкок от университета Carnegie Mellon, служителите, които са преговаряли за първата си заплата, получават със 7.4% повече от онези, които не са изявили никакви претенции.

3. Знайте точно колко струвате. Ако в възможно, изчислете в цифри какъв точно е вашият принос за компанията. Също така, добре е да сравните вашата заплата с тази на колегите ви от други компании.

4. Бъдете подготвен. Направете така, че важните фигури във вашия бизнес да ви познават. Изградете си репутация на сериозен и способен професионалист, поддържайте контакти с хората от вашия бранш. Така, ако поискате да се преместите в друга компания, когато решите, че е дошло време за промяна, можете да получите добри нови предложения.

5. Погрижете се за пенсионното си осигуряване, проучете опциите си и помислете за този момент от по-рано.

6. Винаги трябва да имате достатъчно заделени пари за евентуални медицински разходи. Плащайте редовно здравните си вноски.

7. Попълвайте данъчната си декларация внимателно, ако трябва се посъветвайте със специалист. Бъдете сигурни, че не ви се удържа повече, отколкото трябва.

8. Инвестирайте отрано. Не отлагайте този момент. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Според изчисления на Kiplinger's Personal Finance, ако един американец започне да инвестира на 25-годишна възраст по 286 долара на месец, на 65 години ще има 1 млн. долара (при средна годишна възвращаемост от 8%).

9. Инвестирайте автоматично – чрез пенсионен или взаимен фонд – така ще избегнете две често срещани грешки – да купите прекалено много на висока цена, или да не купите нищо, когато цените паднат.

10. Гледайте таксите на фондовете. Колкото по-големи такси плащате, толкова по-трудно ще ви бъде да постигнете възвращаемост, по-голяма от средната.

11. Избягвайте прекалено сложни схеми.
Според статистиката, повечето обикновени хора, които успяват да натрупат милион или повече, го постигат, като се придържат (в продължение на години) на изпитана своя стратегия на инвестиране. Не се подлъгвайте от методи за бързо забогатяване, предлагани от хора, които разчитат на това да примамят индивидуални инвеститори към купуване на скъпи продукти, които не разбират.