Правителството одобри Национална програма за укрепване капацитета на България за опазването й от внос на заразни болести и реагиране при събития, представляващи заплаха за общественото здраве, предаде БГНЕС.

Срокът й на действие е 2008-2010 г. и за изпълнението й ще бъдат осигурени 800 000 лв. от бюджета на Министерството на здравеопазването. Документът предвижда обособяване и оборудване на 2 постоянни звена за граничен здравен контрол на пристанище Варна, едно на пристанище Бургас и укрепване капацитета на постоянното звено на летище София.

Тези звена ще се състоят от лекарски кабинет, изолатор и санитарен възел. Те ще бъдат оборудвани с необходимото медицинско обзавеждане, апаратура, консумативи за бърза диагностика и средства за комуникация и ще осъществяват 24-часов здравен контрол.

Програмата е насочена към привеждане на здравната ни система в готовност да реагира адекватно при евентуални епидемии. Приоритетна задача е да се направи актуална оценка на местно, регионално и национално ниво на основния капацитет на България за опазването й от внос на заразни болести, както и на координацията между националните системи за надзор и ранно оповестяване и входните пунктове.

По програмата България ще изгражда структури за осъществяване на граничен здравен контрол с цел откриване, преценка и деклариране на събития, засягащи общественото здраве, международното разпространение на заболявания, за оповестяване и действие в случай на епидемия. В националните лабораторни системи за надзор ще се прилагат международните стандарти за качество.